Департамент господарського забезпечення Служби безпеки України (СБУ) оголосив низку тендерів на закупівлю автомобілів на суму близько 36,5 мільйона гривень. Загалом СБУ цьогоріч планує закупити 53 легкові автомобілі та мікроавтобуси таких іноземних марок як Kia, Renault, Volkswagen, Ford.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з реєстру публічних закупівель Prozorro.

Так, кілька закупівель Служба безпеки оголосила 25 червня. Зокрема, спецпризначенці запланували придбати 27 седанів Toyota Corolla, 15 автомобілів Renault Duster, дев’ять мікроавтобусів марок Volkswagen та Ford, а також один спеціалізований автомобіль для перевезення затриманих.

Утім, 9 липня тендерний комітет дещо відкоригував плани й вирішив не закуповувати Toyota Corolla, а також скоротив кількість автомобілів Renault Duster з 15-ти до трьох. Відтак, суму запланованих витрат за цими закупівлями зменшили до майже 14 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірма-«улюбленець» МВС продасть Нацполу 150 нових Renault Duster на 15% дорожче, ніж торік

Натомість 6 липня спецпризначенці оголосили нову закупівлю 40 легкових автомобілів Кia Sportage на суму майже 22,6 мільйона гривень. Відтак, загалом СБУ вирішила придбати 53 транспортні засоби, на що передбачила близько 36,5 мільйона гривень. Більшість із цих закупівель планують провести у вересні поточного року. Хоча два автомобілі спецпризначенці мають намір придбати вже цього місяця.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Служба безпеки 2019 року придбала майже 50 легкових автомобілів та мікроавтобусів, в основному Volkswagen та Toyota, на які витратила понад 40,5 мільйона гривень. Це майже вдвічі більше, ніж СБУ заплатила за новий автопарк у 2018 році.

Ми також з’ясували, що деякі авто правоохоронці купували в сумнівних підприємців. Зокрема, у фірми, яку офіційне слідство підозрює в ухиленні від сплати податків, а також в компанії громадянина РФ, бізнес якого українські чиновники позбавили ліцензії через російську агресію.