Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували тих, хто викрав 15 дітей-сиріт зі школи-інтернату на Миколаївщині. Про це йдеться у спеціальному репортажі «Хто і як викрав 15 українських сиріт?», який команда представить глядачам 13 липня 2023-го на своєму Youtube-каналі

24 березня 2022-го росіяни окупували село Новопетрівське, що на Миколаївщині. Саме тут розташована школа-інтернат, у якій на початок повномасштабного вторгнення РФ залишилося 15 дітей-сиріт. 

Протягом трьох місяців діти разом з директоркою та вихователями живуть у підвалі. У селі немає світла, води та не працює мобільний зв’язок. Діти майже не виходять на вулицю, їжу для них вихователі готують на вогнищі. 

У липні 2022-го до школи приходять озброєні військові РФ та, проти бажання сиріт, спочатку возять їх окупованими територіями, і, зрештою, відправляють у Росію.

Скрін з камер спостереження з Центру соціально-психологічної реабілітації дітей

Відстежити шлях дітей вдається завдяки інформації, яку передає їхня директорка та опікунка Наталія Луцик. 

Журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що однією з викрадачок дітей-сиріт була ректорка Херсонського державного аграрно-економічного університету Євгенія Чернишова. Жінка брала безпосередню участь у депортації українських сиріт до Росії. 

Це та сама колаборантка, яка допомагала провести фейковий референдум з «приєднання» Херсонщини до складу Росії. Також Чернишова організовувала в українському університеті святкування дня народження російського диктатора Владіміра Путіна. 

Журналісти прослідкували шлях викрадення українських дітей-сиріт, дізналися про їхнє теперішнє місце перебування та ідентифікували причетних до цього злочину. Про це дивіться 13 липня 2023-го у спецрепортажі «Слідства.Інфо» «Хто і як викрав 15 українських сиріт?».

Читайте також: Підробка документів та вивезення «на яму»: хто допомагав росіянам викрадати та знущатися з херсонських дітей