Фільм-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» «Втеча від росіян» покажуть у Сполучених Штатах Америки. Подія відбувається за ініціативи та організації посольства України в США та посолки Оксани Маркарової. 

У Конгресі США фільм про викрадених дівчат презентуватимуть головна редакторка «Слідства.Інфо» Настя Станко, авторка фільму Юля Химерик та дві героїні — Марія та Настя, яким вдалось втекти з окупованої росіянами території.

Фільм-розслідування «Втеча від росіян» дозволяє глядачам на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань. 

Журналістки зустрінуться із представниками Гельсінської комісії Конгресу США, а також представниками Держдепу та Міністерства Юстиції. Метою зустрічі є, зокрема, розповісти про зібрані докази того, хто саме і як примусово перевозив українських дітей. 

Команда «Слідства.Інфо» раніше вже провела кілька розслідувань про викрадення росіянами та їхніми посібниками українських дітей на окупованих територіях. Наприклад, у репортажах «Хто і як викрав 15 українських сиріт?» та «Докази геноциду: як російські окупанти вербують і викрадають українських дітей» зібрано докази того, як Росія готує наших дітей до використання у війні.

За офіційною інформацією, на сьогодні РФ вивезла понад 19,5 тисяч дітей, з них вдалося повернути лише 385 осіб. Росіяни намагаються знищити майбутнє України, стираючи дітям ідентичність і приналежність до української нації.

Цієї весни Міжнародний кримінальний суд у Гаазі відкрив кримінальні справи проти президента РФ Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

Читайте також: Побиття за патріотизм та примус до російських паспортів: як живуть викрадені окупантами діти Херсона