Шевченківський райсуд Києва виправдав колишню суддю столичного Печерського суду Оксану Царевич у винесенні неправосудних рішень. Під час Революції Гідності вона позбавила чотирьох активістів водійських прав на основі сфальсифікованих протоколів.

Про це повідомляє ProSud.

Оксана Царевич була однією із суддів, які виносили рішення щодо активістів «Автомайдану» на основі сфальсифікованих працівниками ДАІ протоколів. Справа стосувалася поїздки понад 1,5 тисяч людей у Межигір’я наприкінці грудня 2013 року. За даними прокуратури, Царевич незаконно позбавила водійських прав чотирьох активістів. При цьому двох із них взагалі не було на місці у вказаний в рапортах час.

По усіх справах єдиним доказом вини водія були рапорти інспекторів ДАІ. Як зазначають в «Автомайдані», у рапортах стоять різні підписи одного й того ж інспектора, а в одному з рапортів підпису взагалі немає. Також в усіх випадках звинувачені мали свідків, які стверджували відсутність самого правопорушення. Царевич ці покази до уваги не взяла, в задоволенні всіх клопотань про витребування інших доказів відмовила, присудивши активістам максимальне покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справи Майдану, люстрація, конфлікт інтересів: що відомо про суддю Бугіля, який обирає Стерненку запобіжний захід

Прокуратура вважає, що Царевич свідомо пішла на порушення щодо учасників автопробігу. Справа майже п’ять років слухалася в Шевченківському райсуді Києва. Спершу Царевич судив інший «суддя Майдану» — Бугіль, але йому оголосили відвід. Потім справу передали судді Євгену Мартинову.

Сама ж обвинувачена називала справу політично мотивованою та своєї провини не визнавала. Оксану Царевич звільнили з посади судді у 2016 році за порушення присяги після відповідного подання Вищої ради юстиції. Вона намагається оскаржити звільнення в Верховному суді. За півроку до звільнення Царевич із відзнакою здала іспит на довічний статус судді.

Нагадаємо, 12 червня Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність суддів за завідомо неправосудні рішення. Якраз за цією статтею у 2015 році Оксані Царевич оголосили підозру.