Служба безпеки України повідомила про підозру фейковому козаку Ігорю Лисенку, який погодився стати ватажком «казачків»-колаборантів на тимчасово окупованій території Запорізької області. Раніше «Слідство.Інфо» розповідало про «атамана» Лисенка та інших зрадників, яких вдалося ідентифікувати журналістам за допомогою пропагандистських сюжетів.

Про це йдеться на офіційному сайті Служби безпеки України.

За даними української Служби безпеки, ставши «атаманом» незаконного воєнізованого формування «Мелитопольская казачья дружина по охране общественного порядка», Ігор Лисенко займається «збором данини» з власників готелів і туристичних баз курортних районів Мелітополя.

Раніше «Слідство.Інфо» встановило, що експрацівник військкомату Ігор Лисенко очолив так звані «казач’ї дружини» — людей у характерній формі, які нібито охороняють порядок на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, Лисенко закликав чоловіків вступати до лав «казачества». Як раніше відзначили журналісти, Ігор Лисенко ще до повномасштабного вторгнення підтримував зв’язки з проросійськими діячами, а також очолював так званий «Мелітопольський курінь козацького війська запорозького низового».

Примітно: два роки тому Лисенко запевняв, що має проукраїнську позицію. «Ті події, які відбулися в Україні, а саме агресія Росії, призвели до того, що багато патріотів, зокрема й козаки мелітополського куреня, стали на її захист. Низка козаків, і я зокрема, ми добровільно за мобілізацією пішли і захищали свою Батьківщину», — казав він у відеозверненні від липня 2020 року.

Колаборанта та його спільників журналістам вдалося ідентифікувати завдяки пропагандистським сюжетам. Так, починаючи з квітня, пропагандисти почали публікувати сюжети про діяльність «казаків» на окупованих територіях Запорізької області. Наприклад про те, як вони борються з браконьєрами, охороняють школи та допомагають з гуманітаркою.

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру