У Нацполіції підтвердили, що розпочали розслідування за фактом відеозйомки журналістами біля дому одного з керівників правоохоронного органу Євгена Коваля.

Сьогодні, 20 лютого, редакція Bihus.Info повідомила про те, що поліція відкрила кримінальне провадження і викликає на допити журналістів видання. За їхньою інформацією, розслідування почалося в той же день, коли вони зафіксували, як першого заступника голови Нацполу Євгена Коваля з-під будинку забирає водій на позашляховику Toyota Land Cruiser 200, якого немає в декларації правоохоронця. Наразі журналісти досліджують статки, які є у власності родини заступника керівника Нацполу.

Пресслужба Національної поліції у коментарі “Слідству.Інфо” підтвердила інформацію щодо розслідування і заявила, що незадовго до зйомки біля помешкання першого заступника голови Нацполу Євгена Коваля йому надходили погрози.

“Йому неодноразово надходили до цього погрози. Відеозйомка велася біля його місця проживання. Тому він звернувся із рапортом на голову Національної поліції, в якому вказав про обставини, які відбувалися того дня”, — сказала речниця Оксана Блищик.

Зазначимо, що у Кримінальному кодексі України (ККУ) міститься окрема стаття 345 щодо погроз працівнику правоохоронного органу. Утім, коментуючи ситуацію, її у поліції не назвали. Там повідомили, що провадження відкрили лише за двома статтями ККУ: частиною першою статті 182 (порушення недоторканності приватного життя) і частиною першою статті 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу). 

Оксана Блищик розповіла, що розслідування почали за вказівкою голови Національної поліції. “Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за дорученням голови Національної поліції для того, аби об’єктивно розібратися, що там відбувалося, почали досудове розслідування”, — додала Блищик.

Редакція Bihus.Info подала заяву в Державне бюро розслідувань, позаяк розцінює дії поліції як тиск і втручання у професійну діяльність. Видання також повідомило обставини інциденту, який стався між посадовцем Ковалем і журналісткою Марією Землянською. За інформацією видання, кілька днів тому, 13 лютого, вона, перебуваючи за межами житлового комплексу, помітила, як на його територію заїхав позашляховик Toyota Land Cruiser, у який сів Євген Коваль. Через кілька хвилин після того, як автомобіль від’їхав — він повернувся і правоохоронець підійшов до авто журналістів: “Поліцейський самочинно відкрив авто журналістів, взяв відеокамеру, що перебувала в машині, вимагав документи у водія”, — зауважують у виданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Заяви керівниці ДБР Венедіктової є тиском на джерела журналістів — медіаюристи

За даними Bihus.Info, невдовзі після відкриття кримінального провадження їхню журналістку викликали на допит, на якому цікавилися не лише безпосередньо ранковим “інцидентом”, а й також внутрішньоредакційними процесами. Також на допит викликали адміністратора проєкту та головного редактора програми.

Раніше Євген Коваль потрапляв також у фокус уваги нашої редакції. Так, торік восени “Слідство.Інфо” розповідало про те, що батько посадовця Нацполу володіє 18 земельними ділянками на Закарпатті загальною площею понад 8 гектарів. Детальніше з цією інформацією можна ознайомитися в матеріалі “Цар гори: як батько заступника голови Нацполіції нажив землі на 30 млн в Карпатах”.