24-річний російський військовий, командир танка Анатолій Журавльов, який наказав стріляти за прямим наведенням  по лікарні в Тростянці на Сумщині, отримав вирок. Український суд заочно засудив Журавльова до 11 років позбавлення волі, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували окупанта.

Тростянецький районний суд Сумської області 14 лютого виніс вирок за порушення законів та звичаїв війни під час окупації Сумщини командиру танка 6-ї танкової роти 12-го гвардійського танкового полку «Шепетівський» 4-ї гвардійської танкової дивізії Кантемирівська Анатолію Журавльову.

За матеріалами справи, 23 березня 2022 року Журавльов віддав наказ навіднику-оператору двічі вистрілити з танка Т-80У по будівлі стаціонарного корпусу лікарні. У приміщенні на момент обстрілу перебували тільки цивільні — пацієнти та персонал медичного закладу.

Росіяни влучили в пологове відділення на другому поверсі. У результаті було пошкоджено парапетну частину стаціонарного корпусу та стіну, вибиті вікна. 

Після деокупації, 6 квітня 2022-го року, в покинутому танку правоохоронці провели огляд. На місці командира знайшли шкіряне портмоне, в якому були військовий квиток Журавльова, шеврони, нашивки на російську військову форму та інші документи. Відповідно до військового квитка, Журавльова призвали на службу у 2018-му, а з 25 серпня 2020-го року він обіймав посаду командира танка, до цього був навідником-оператором, механіком-водієм, йому надано військове звання сержант.

 

Свідки розповіли суду, що того дня в лікарні вже не було палива для генераторів та  запасів їжі, тому хворих і породіль почали евакуювати. На 3-му і 5-му поверхах залишилося 8 важкохворих пацієнтів. Працівники лікарні почали зносити їх до підвалу і побачили у вікно танк за 300 метрів від лікарні.

Після обстрілу  працівник лікарні проходив повз російський блокпост і побачив той самий танк, а також запам’ятав обличчя Журавльова.

Схожий на Т-80 танк біля лікарні бачив ще один українець. Окупанти заселилися у триповерховий будинок, мешканці якого вимушено перейшли жити в підвал. Пізніше мешканка цього будинку впізнала по фото Журавльова. 

Окрім цього, за матеріалами слідства, росіяни заходили до людей у підвал, маючи при собі план лікарні, та розпитували про заклад. Працівники медзакладу також розповіли, що перед обстрілом окупанти заходили всередину лікарні, збирали персонал у вестибюлі та сказали, щоб медики носили білі повʼязки на лівій руці та правій нозі.

До того, на будівлі стаціонару біля приймального відділення, а також на вʼїзді до території лікарні були встановлені білі прапори з червоним хрестом, які російські військові не могли не бачити, а на фасаді будівлі великими літерами був напис з назвою лікарні.

Лікарня у Тростянці / Фото: СБУ

Для військового мало бути очевидним, що будівля, по якій він віддав наказ стріляти, є цивільним обʼєктом — лікарнею, напад на яку заборонено нормами міжнародного гуманітарного права.

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли сторінку окупанта у російській соцмережі «ВКонтакті».

24-річний Анатолій Журавльов родом з міста Валуйки (Бєлгородська область). Згодом мешкав у Малоярославці, що в Калузькій області.

Особисті сторінки в російських соцмережах Журавльов веде не дуже активно.

У 2023 та 2024 роках окупант поширив кілька фотографій, на яких видно каліцтво ока, яке він, ймовірно, міг отримати на війні в Україні.

«Слідство.Інфо» зателефонувало окупанту, однак Журавльов кинув слухавку та заблокував контакти журналістів у месенджерах, коли почув про свій вирок.  

За скоєний злочин Анатолію Журавльову загрожує ув’язнення строком 11 років (частина 1 статті 438 КК України).

Раніше Тростянецький райсуд заочно засудив до 11 років позбавлення волі Петра Смірнова, командира танку 5-ї танкової роти 2-го танкового батальйону гвардійського танкового полку «Чертківський» 2-ї гвардійської Таманської мотострілецької дивізії, та навідника-оператора Айнура Мухаметханова, який виконав злочинний наказ командира та здійснив постріл з танку Т-80У по будівлі цієї ж лікарні 18 березня 2022-го.

Читайте також: «Відпустили за 100 тисяч гривень»: російський окупант брав участь у зґвалтуванні чоловіка в Херсоні