Російські окупанти викрадають мирних мешканців і примусово вивозять їх на територію Росії. Частина з них перебуває у СІЗО в Курську та Брянську у статусі військовополонених, хоча міжнародне законодавство не передбачає такого статусу для цивільних мешканців.

Про це Ірина Верещук розповіла на брифінгу наприкінці червня, а згодом підтвердила цю інформацію «Слідству.Інфо» у телефонній розмові. 

Про вивезення викрадених до Білорусі, а згодом — на територію Росії, журналістам розповіла Валентина, мати одного із викрадених у березні на Київщині чоловіків, Дениса Батрова. Вона дізналася про це від інших двох мешканців Київщини, яким пощастило вийти з російського полону і повернутися в Україну. 

Спочатку родичі викрадених хлопців думали, що якщо їх вивезли в Білорусь, вони там і знаходяться. Але згодом двоє чоловіків з Київщини, яким вдалося повернутися із російського полону, розповіли, що викрадені перебувають у місті Брагино Орловської області в Росії.

«Павленко, один малий, сидів з одним мужчиною, а Кучай — з другим мужчиною. Сиділи вони по п’ять людей в камері. І коли була перекличка — їх же не випускали нікуди, — і от це мужчини, яких поміняли, то вони розказували, що як перекличка, то чули, що вони там разом сиділи», — каже мати полоненого Дениса Батрова. 

Ще один доказ того, що її син знаходиться в російській тюрмі, Валентина отримала трохи згодом. Жінка впізнала Дениса на відео про українських полонених, яке зняло пропагандистське медіа до дня Росії. А потім родичам зниклих зателефонували українські фахівці, які займаються пошуком викрадених цивільних, йдеться у матеріалі «Рабська сила: навіщо росіяни викрадають мирних українців».

Лариса, теща ще одного викраденого хлопця, розповіла «Слідству.Інфо», що більше місяця назад його батькам телефонували «з центру Ірини Верещук» і сказали, що хлопці знаходяться у Новозибківському СІЗО №2, що у Брянську. На той момент вони були у списках на обмін. 

Наразі збором інформації та складанням списків полонених — як військових, так і цивільних, — займаються структури Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. За їхньою інформацією, наразі в російських тюрмах перебуває понад 1500 мирних українців. Цивільні, згідно Міжнародного гуманітарного права, не мають ніякого статусу, а тому повинні бути відпущені.