Під час окупації Харківської області російські військові страчували українських медичних працівників за проукраїнську позицію.

Про два таких випадки журналістам «Слідства.Інфо» розповіли медики з Ізюма та Балаклії — йдеться у репортажі з деокупованих територій.

«Був застрелений наш судмедексперт — Зебський Федор Гаврилович. Застрелили його просто на робочому місці. Ніби як хотіли забрати в нього автомобіль і він висловив свою проукраїнську позицію… і вони його просто застрелили», — розповів «Слідству.Інфо» лікар-хірург Центральної міської лікарні Ізюма Анатолій Коваленко.

Про вбивство судмедексперта росіянами у розмові з журналістами згадувала місцева лікарка-гінекологиня Ольга Беседіна. Правоохоронцям, які розслідують злочини росіян в Ізюмі, також відомо про вбивство судмедексперта — вони зʼясовують обставини смерті лікаря. 

Про інший випадок вбивства медичного працівника «Слідству.Інфо» розповіли у Балакції — цього разу, за словами місцевих, лікаря катували.

«У нас працював фельдшером у реанімації молодий хлопець Віктор, прізвище не памʼятаю… Коли показали відео, у нього лице не можна було впізнати і коліна прострелені. Що вони з ним зробили — без сліз не глянеш. Сказали, що він наводчик… У нього залишилася місячна дитина», — розповіла медсестра Балаклійської лікарні Лариса.

Про важкі умови роботи медиків у Ізюмі та Балаклії під час окупації російськими військовими — дивіться у репортажі.