Російська православна церква у співпраці з МНС Росії займається розміщенням примусово перевезених українців в Росії. Про це журналісти «Слідства.Інфо» дізнались, дослідивши електронні листи Синодального відділу з благодійності Російської православної церкви (РПЦ), якими з нами поділилися хакери з Anonymus та проєкту DDoSecrets.

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з 24 лютого, Міністерство надзвичайних ситуацій Росії надсилає звіти щодо окупованих територій та депортованих українців на електронну пошту Синодального відділу з благодійності Російської православної церкви (РПЦ). МНС щоденно інформує церковників про зміни на окупованих територіях та про кількість примусово вивезених українців — маршрути та час доставки людей з України в Росію.

У останньому листі від 30 березня, який є у розпорядженні Слідства.Інфо, зазначається, що за весь час депортації до Росії прибули майже 490 тисяч людей, серед яких 100 тисяч — діти. Таку ж кількість насильно вивезених до Росії українців у своїх заявах тими днями називала українська омбудсменка Людмила Денисова. 

«Слідство.Інфо» також ідентифікувало представницю РПЦ, яка брала участь у листування з МНСниками. Це Поліна Юферева, координаторка сектору організації церковної допомоги у надзвичайних ситуаціях РПЦ. Юферева має тривалу історію співпраці з російськими силовиками: у 2010-му разом з ОМОНом та ГУВС Москви Юферева організовувала відправку гуманітарної допомоги постраждалим від пожеж. 

Поліна Юферева

Журналісти також виявили, що співпраця Російської православної церкви та МНС триває з 2010-го року — відтоді дві структури почали укладати офіційні угоди про співпрацю.

Про «фільтраційні» бесіди з представниками російського МНС на виїзді з України до Росії «Слідству.Інфо» розповідала 40-річна Юлія — українка з Луганщини, якій вдалося виїхати з Росії до Естонії.