Росія продовжує щомісяця набирати по 20 тисяч добровольців, багато з них — це сьогоднішні в’язні, яким обіцяють амністію за вбивство українців на війні.  Журналісти «Слідства.Інфо» додзвонилися до російського воєнкома, який підтвердив, що Росія відправляє своїх ув’язнених на штурми.  

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» Від захоплення Європи до смерті в Україні. Історія «штормовика Z».

«Шторм-Z» — це штурмовий загін, який створило російське Міноборони по типу ПВК «Вагнер». Фактично, це штрафні батальйони, укомплектовані засудженими та військовими, які порушили дисципліну. Підрозділи мають найнижчий пріоритет для матеріально-технічної та медичної підтримки. Водночас їх відправляють на одні з найтяжчих напрямків.

Журналістам «Слідства.Інфо» вдалося поспілкуватися з воєнкомом із Татарстану Табріком Ямаловим, який займається розподілом росіян, зокрема у підрозділ «Шторм-Z».

Журналіст: Можна з вами поговорити 2 хвилини щодо призову, мобілізації?

Табрік Ямалов: А про що саме?

Журналіст: Алєксєй Хуснутдінов (окупант з «Шторму Z», якого ліквідували ЗСУ, — ред.) дав мені ваший номер телефону, це колега мого брата по 13637 частині. Каже можна, якщо ст. 228 ч. 1 не сильно складна стаття, то можна мобілізуватися у вас. 

Журналіст: По контракту, так?

Табрік Ямалов: Так, по контракту. А за що було? 

Журналіст: Ну там наркотики, у нього умовний термін рік поки що. Хоче й зняти й щоб послужити, допомогти трохи. Він водій, вантажник не дуже у нього багато якихось додаткових вмінь та навичок.  

Табрік Ямалов: Паспортні дані залишайте, ми через Міністерство внутрішніх справ  перевіряємо, Казань узгоджує і вже потім ведемо перемовини.

Журналіст: А потім куди можуть відправити? Це Луганськ, Херсон — туди? 

Табрік Ямалов: Так, в штурмовики.

Російські воєнкомати готові набрати нових засуджених, що за вбивства, що за наркотики, обіцяючи їм амністію. Однак більшість з них не доживає до свободи після участі у так званій Спеціальній військовій операції. 

Читайте також: На Київщині російський командир катував українця за бінокль