28-річний російський командир Алєксєй Носков разом з іншими солдатами РФ катував цивільного мешканця на Київщині через знайдений бінокль. Українські правоохоронці повідомили йому про підозру, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували окупанта.

Українські правоохоронці 24 листопада 2023 року повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни під час окупації Київщини командиру відділення 83-ої окремої гвардійської десантно-штурмової бригади армії РФ Алєксєю Носкову.

Наприкінці березня 2022-го Алєксєй Носков разом з іншими військовими РФ на бронемашині з позначкою «V» приїхали до приватного будинку в селі Козаровичі Вишгородського району Київської області. 

Окупанти обшукали помешкання цивільного чоловіка та знайшли бінокль. Росіяни звинуватили українця в тому, що він коригувальник, та сильно його побили. Носков автоматом вдарив потерпілого по шиї, так що той упав на сходи біля будинку і втратив свідомість. Після цього інші солдати РФ почали бити чоловіка, зокрема по обличчю. 

Українцю зламали грудну клітину та ребра, а також покалічили ніс і щелепу.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували окупанта.

28-річний Алєксєй Носков родом з міста Нерчинська (Забайкальський край РФ). Згодом мешкав в Уссурійську, що на Далекому Сході Росії. Щоб вбивати та катувати українців, російський військовий приїхав з найвіддаленішої точки Росії, подолавши майже 10 тисяч кілометрів.

Згідно з сторінками у російських соцмережах, Носков ще в 2018 служив у російському війську.

Окупант одружився, має дитину.  

До того, як поїхати катувати і вбивати українців, Носков мав типове життя у провінційному містечку — зустрічі з друзями, прогулянки у парку. 

Також окупант ділився світлинами біля Кремля та напису «Ленін». 

У російських пропагандистських ЗМІ з Носкова роблять героя.

Журналісти «Слідства.Інфо» намагалися поспілкуватися з окупантом, однак його номер не відповідав. Носков активний користувач соцмереж, він часто заходить на свої сторінки. Наразі невідомо, чи продовжує російський військовий воювати в Україні. За скоєні злочини йому загрожує ув’язнення до 12 років (частина 1 статті 438 КК України).

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також: Калмик, який наказав стратити українця, отримав орден від Путіна