Наразі український Генштаб повідомляє про понад 160 тис. загиблих російських військових за рік війни. Якби Росія чесно платила компенсацію за кожного вбитого, це коштувало б їй 1,5 трильйона рублів. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: Не загинув, а зник безвісти: як російська влада робить усе можливе, щоб не платити мільйонні компенсації родинам загиблих.

У розпорядження «Слідства.Інфо» потрапили офіційні звернення російських жінок, які місяцями розшукують своїх зниклих чоловіків та синів. Після опрацювання цих документів виявилося, що Росії вигідно визнавати загиблих в Україні співвітчизників зниклими безвісти. 

Журналісти «Слідства.Інфо» опрацювали звернення від Делгер Сарайкової з Приуральського району. Її чоловік — Алєксандр Сарайков — у серпні минулого року пішов служити за контрактом спеціально для участі у війні в Україні. За останньою інформацією, він знаходився у Бєлгородській області та був відряджений до 21-ї окремої мотострілецької бригади.

Востаннє Делгер спілкувалася з чоловіком 20 вересня, після чого той перестав виходити на зв’язок. Через тиждень жінка отримала дзвінок від товариша Алєксандра по службі, який повідомив, що ЗСУ розбили їх у селі Піски-Радьківські на Харківщині. 

Дружина окупанта розпочала власне розслідування. У грудні жінка дізналася, що Алєксандр вважається безвісти зниклим, а ще трохи згодом Делгер впізнала тіло свого мертвого чоловіка на відео в одному з телеграм-каналів. 

Попри ці докази, влада Росії продовжує стверджувати, що Алєксандр Сарайков — просто безвісти зниклий. У зверненні до вищих чинів Делгер просить повернути тіло окупанта на батьківщину для поховання і визнання його героїчно загиблим.

Російському міноборони зручніше, точніше — дешевше для Росії — визнавати Алєксандра безвісти зниклим. Адже компенсація за кожного вбитого військового РФ на війні проти України складає від 7 до 12 мільйонів рублів (від 3,5 до 6 мільйонів гривень).