Трирічний Льоша Мазур часто збирає речі і каже батькам: “Поїхали в табір, Соню заберемо”. Соня – його старша сестра. Льоша думає, що сестричка досі відпочиває в таборі і не розуміє, чому вона не повертається додому.

Соні Мазур було вісім. Майже рік тому вона та ще двоє дівчат – Настя Кулініч і Сніжана Арпентій – загинули під час пожежі в таборі “Вікторія”. А батьки Соні Мазур сьогодні взялися провести власне розслідування причин трагедії, бо не довіряють поліції.

Улітку 2016-го року одеська влада відкривала цей оновлений дитячий заклад із помпою. Табір навіть особисто відвідував Президент України Петро Порошенко. А на відкритті виголошував палкі промови мер Одеси Геннадій Труханов. Останній навіть розмістив фото оновленого табору на бордах своєї партії “Довіряй ділам”.

З моменту трагедії у “Вікторії” минув рік. Однак, реального вироку досі так ніхто й не отримав. На два роки умовно засудили лише одну з виховательок, яка формально відповідала за пожежну безпеку в таборі і на момент пожежі там уже не працювала. Журналісти Слідства.Інфо долучились до розслідування загибелі дівчат, аби встановити: чи всі винні в цій трагедії опинилися на лаві підсудних. І довідалися, що кримінал в цій історії почався ще задовго до пожежі.

Журналісти виявили розкрадання грошей та чисельні порушення у будівництві табору, які могли стати причиною загибелі дітей. Тим часом, одеська мерія, яка будувала табір, збирається відновити роботу закладу.

ВЛАСНЕ РОЗСЛІДУВАННЯ

Соня Мазур змалку займалася хореографією і виступала в ансамблі “Адель”. Восени 2017-го одеська влада вирішила нагородити талановитий колектив і відправила півсотні дітей на відпочинок в оновлений табір “Вікторія”.  Ольга – мама дівчинки – згадує, що дочка дуже раділа такій нагоді, адже відпочинок припав на початок навчального року. “О, класно, всі будуть вчитись, а я буду в таборі відпочивати”, – казала Соня. Разом із нею путівки у табір отримали Настя Кулініч і Сніжана Арпентій. Дівчата жили в одній кімнаті. Причин не пускати дітей в табір батьки, кажуть, не мали. 2Така реклама. Найкращий табір України. Президент був на відкритті. З дітьми їде керівник танців. Як можна?”, – розповідає Світлана Арпентій, мама Сніжани Арпентій.

Та вже за рік після оновлення в таборі сталася трагедія – повністю вигорів новий дерев’яний будинок, у якому відпочивали діти. В закладі, який називали зразковим, не працювала протипожежна сигналізація, а спеціальні резервуари з водою виявилися порожніми.

Пожежа в “Вікторії” почалася на першому поверсі будинку – в кімнаті керівнички колективу “Адель” Тетяни Єгорової. Згодом на тому самому місці на згарищі знайшли кип’ятильник. Утім, чи саме він cпричинив пожежу – поліція так і не встановила. Як і багатьох інших обставин цієї трагедії.

Саме тому Олексій Мазур вирішив залучити до розслідування трагедії незалежних фахівців. Влітку 2018 він звернувся до суду і отримав дозвіл на проведення незаангажованої комплексної експертизи.  “Я думаю, що група незалежних експертів відповість на питання більш неупереджено, ніж це зробили наші експерти”, – пояснює своє рішення Олексій Мазур.

Окрім встановлення причини пожежі, перед незалежними експертами поставили ще одне завдання  – оцінити якість будівництва. Адвокатка родини Мазурів Оксана Муравська пояснює чому саме це питання є принциповим: “Враховуючи швидкість, з якою згоріли ці будиночки, в нас є підстава вважати, що там не було належним чином дотримано будівельних норм, що стало саме причиною того, що у дітей навіть теоретичного шансу врятуватися не було”.

ЗРАЗКОВИЙ ТАБІР

Керівництво Одеси й досі наполягає: оновлений табір був зразковий. Втім, як показало розслідування Слідства.Інфо, його реконструкція почалася з не надто зразкового будівництва.

Конкурс мерії на спорудження нових корпусів табору, який проходив в 2015 році, виявився фіктивним. У ньому взяли участь лише дві скандальні одеські фірми “Юг-Укрстой” та “Моноліт”, які пов`язані між собою. Згодом місцева поліція навіть відкрила за цим фактом кримінальне провадження, яке розслідується вже третій рік. Замовляв будівництво та проводив  конкурс департамент капітального будівництва Одеської міськради на чолі з Борисом Пановим.

Попри скандал с тендером, реконструкцію табору все ж розпочали. Однак, в 2016-му році, за рік до пожежі, будівельна інспекція заборонила зводити нові корпуси “Вікторії”.

У розпал реконструкції закладу на місце виїжджала тоді головна будівельна інспекторка міста Марія Якименко. Нині вона живе в Ізраїлі і з журналістами спілкуватися відмовилася. Утім, відповіла на кілька запитань батька загиблої Соні – Олексія Мазура. Інспекторка пригадала, що через численні порушення скасувала декларацію про початок будівельних робіт. У день перевірки у дерев’яних корпусах, які офіційно ще будували, вже жили діти. Саме це її вразило найбільше. “Навіть після скасування декларації табір продовжував працювати і в будиночки заселяли діток”, – написала у повідомленні до батька Соні Марія Якименко.

Нові дерев’яні будинки одеська мерія узаконила лише навесні 2017-го. Напередодні візиту президента. На той момент у корпусах без жодних документів уже рік відпочивали діти. А от за офіційними документами, “Вікторію” побудували за один день. Таке бюрократичне диво організував інший посадовець Одеської міськради Олександр Авдєєв.  Управління, яке він очолює, 15 травня 2017 року дало повторний дозвіл на будівництво і вже на наступний день, 16 травня, прийняло табір в експлуатацію.

Офіційна експертиза, зроблена на вимогу поліції, виявила лише незначні  будівельні порушення.

Журналісти Слідства.Інфо знайшли проект, за яким зводили дерев’яні корпуси. Та попросили проаналізувати цей документ досвідчених  фахівців. Анатолій Рожков – полковник у відставці з 40-річним стажем у сфері пожежної безпеки. Він запевняє: проект оновленої “Вікторії” не відповідає навіть елементарним будівельним нормам. Найголовніше – будівля не може бути двоповерховою. “І, як показали трагічні підсумки цієї пожежі, всі жертви – на другому поверсі. Тому що вони не були вчасно сповіщені. І, самі розумієте, евакуюватися з другого і з першого поверху – це різні речі”, – пояснив свої висновки Рижков.

РЕШТКИ ТІЛ ТА РЕЧОВІ ДОКАЗИ

Тим часом батькам Соні Мазур через суд вдалося залучити до роботи на місці трагедії команду міжнародних експертів. Вони зайшли на територію табору майже через 10 місяців після трагедії – в липні 2018-го. Слідство.Інфо стало єдиним медіа, якому вдалося зафільмувати процес. Уже перші години роботи експертів засвідчили: офіційні органи на місці пожежі працювали неякісно.

Кілька днів поспіль експерти ретельно просіювали залишки корпусу. Майже одразу на згарищі знайшли рештки тіл – кістки та зуби дітей, які весь цей час пролежали під руїнами будівлі. Та кілька важливих речових доказів, які чомусь також не знайшло офіційне слідство. Серед них – ще один кип’ятильник.

Адвокатка родини Мазурів Оксана Муравська розповідає – в офіційних матеріалах слідства відстуній навіть акт і просіювання.

“Ми можемо сказати, що робилося неякісно. Для батьків це великий удар. Це рана, яка ніколи не загоїться, але такі речі б`ють дуже сильно”, – говорить Муравська.

ПУСТОТИ “ВІКТОРІЇ”

Із протоколів допитів свідків відомо, що вогонь спалахнув у таборі між 23.15 та 23.30. У момент, коли помітили пожежу, горіло  ще лише на першому поверсі і лише в одній кімнаті. О 23.42 – вогонь охопив увесь будинок. А вже опівночі впали основні конструкції корпусу.

Альона Адамська – вихователька табору. Вона одна з перших побачила полум’я. Що відбувалося тієї ночі, дівчина показала журналістам у кімнаті сусіднього такого самого будиночка.  Від часу виявлення пожежі до моменту повного вигорання корпусу минуло щонайбільше тридцять хвилин. Отже, за півгодини полум’я знищило будинок на 500 квадратних метрів. Хоча, якщо вірити проекту, дім мав опиратися вогню мінімум годину.  Адамська розповідає, що коли вона помітила полум’я – у кімнаті було багато чорного диму, але горів лише один куток кімнати, меблі і штори. Дівчина спробували загасити полум’я вогнегасником. “Тобто я була впевнена, що я зможу його локалізувати або дати час більше, щоб щось зробити. Але…Це дуже швидко було”, – пояснює вихователька і додає, що полум’я охопило корпус, схоже, не більше ніж за 8-10 хв.

Щоб оцінити якість будівництва дерев’яних корпусів, незалежні експерти почали працювати в ідентичних уцілілих будинках. Порушення вони помітили, фактично, одразу.

Протипожежна обробка деревини, на яку Одеса витратила понад мільйон бюджетних гривень, місцями взагалі була відсутня. А вона потрібна для того, щоб дерево довше опиралося вогню і полум’я не поширювалося так швидко.

Та значно більше незалежну групу експертів зацікавила інша небезпечна знахідка. Під час обстеження конструкцій дерев’яних будинків фахівці помітили пустоти в стінах і перекриттях. Саме в цих пустотах може бути відповідь на питання, чому корпус згорів так швидко. За словами адвокатки родини Мазурів Оксани Муравської, ця знахідка шокувала експертів з Європейського Союзу. «Експерт-пожежник задав перекладачеві лишень одне запитання: “Чи це – для дітей”… Після цього у нього просто забракло слів. Для дітей побудували просто… багаття. Ну фактично – багаття”, – згадує Муравська.

Фахівці, які проводили дослідження, утрималися від офіційного коментаря – до оголошення результатів експертизи. Відзняте відео з пустотами в будинках журналісти Слідства.Інфо показали ліцензованому експерту Віталієві Куцю. Його робота – перевіряти проекти перед будівництвом. Він підтвердив: забудовники припустилися серйозних порушень, у перекритті справді є нічим не закладені отвори. “Це призводить до швидкого розповсюдження факторів пожежі. Це в першу чергу – токсичні продукти горіння, дим, температура, саме полум’я, протягом певного часу воно дуже швидко розповсюджується по даним простором на вище розташовані поверхи”, – каже Куць.

Діти, які загинули у Вікторії, жили на 2-му поверсі. Якби будівництво відповідало нормам, пустоти були заповнені, а дерево в місці займання якісно оброблене, дівчата мали би щонайменше 45 хвилин на порятунок. Саме стільки часу, за проектом, дерев’яні перекриття повинні були тримати вогонь і дим на першому поверсі.

За будівництво “Вікторії”  відповідав чиновник одеської мерії Борис Панов. Управління, яке він очолює, фінансувало оновлення закладу та контролювало роботи. Панов входить у близьке коло оточення міського голови Одеси Геннадія Труханова. Журналісти звернулися до посадовця особисто, але тепер говорити про табір він не захотів.

Попри те, що конкурс на реконстукцію “Вікторії” виграла компанія “Юг-укрстой”, насправді роботи з будівництва виконувало пов’язана з нею скандальне одеське підприємство “Моноліт”. Його власниця – Любов Резнікова – також не спілкується з журналістами.

ВИВЕДЕННЯ КОШТІВ

Реконструкція “Вікторії” обійшлась Одесі у понад 60 мільйонів гривень, 46 з яких підрядники отримали до пожежі.

Наразі відомо, що частину коштів вивели на підставні компанії. Ймовірно, ці гроші розікрали. Про те, як рухалися кошти під час реконструкції табору “Слідство.інфо” дізналося з матеріалів кримінального провадження, яке розслідує поліція. Аналіз компаній показав, щонайменше 4 фірми, які нібито надавали послуги з будівництва “Вікторії”, існують лише на папері. Та є складовими схеми з виведення коштів.

Фіктивні компанії, через які виводилися гроші з реконструкції “Вікторії”, фігурують і в кількох інших кримінальних провадженнях. Журналісти з’ясували, що вже після пожежі в таборі за організацію мережі підставних фірм, в яку входять і ці фірми,  засудили одеського юриста Олександра Наумовського.

Його постать непримітна, утім, відомо, що він був кандидатом в місцеві депутати від “Народної партії”. Утім, значно цікавішими є зв’язки чоловіка. Він мав спільний бізнес з екс-депутатом Одеської міської ради Володимиром Русінєком. Останнього одеське видання “Думська” називало близьким до міського голови Одеси Геннадія Труханова.

Володимир Русінєк також має спільні справи з одним із найближчих соратників мера Одеси – Ігорем Чижевським. Він був помічником Труханова та, за даними ЗМІ, допомагав меру Одеси виїхати за кордон, коли антикорупційні органи відкрили провадження проти останнього.  

Журналісти проаналізували сотні офіційних документів і з’ясували цікаву закономірність: фіктивні фірми, на які виводили гроші з “Вікторії”, обслуговували й інші проекти Одеської мерії. З цими компаніями співпрацювали не лише генеральний забудовник “Вікторії”, але й низка інших великих підрядників міськради. Зокрема, на компанію “Арт світ стар” перераховували бюджетні кошти з капітального ремонту трьох будинків у центрі міста. Та виводило гроші одне з комунальних підприємств Одеської мерії. За офіційними документами, ця фіктивна компанія, нібито, виконувала на об’єктах міської ради субпідрядні роботи.

Керівник обласної поліції, де розслідують загибель дітей, Дмитро Головін на питання про недбальство офіційного слідства та нові доказу у справі віднайдені міжнародними експертами реагує емоційно. Головін запевняє – брати їх до уваги будуть лише коли буде офіційний папір. Лиш після офіційного паперу можна буде говорити і про недбалість офіційного слідства.

Дмитро Головін

“Але, тим не менш, виявлення цих фрагментів – звучить цинічно – жодним чином не впливає на хід розслідування, і на факти – причинно-наслідковий зв’язок: виникнення пожежі, від чого виникла пожежа, і внаслідок чого загинули діти”, – пояснює Головін.

Офіційне ж слідство за рік встановило лише, що в таборі не дотримувались правил пожежної безпеки. За це судять директора “Вікторії” та заступницю мера Одеси. А також пожежного інспектора та його керівника. І хоча головний поліцейський області Головін запевняє, що в історії з будівництвом і розкраданням грошей крапка не стоїть, слідство в цьому напрямі фактично не просунулося. На думку Головіна в цьому напрямку офіційне росзлідування також просунеться лише після офіційного паперу від експертів і не раніше.   

Поки вирок у справі отримала лише одна людина. Два роки умовно присудили виховательці, яка формально відповідала за пожежну безпеку.  І на момент трагедії вже не працювала в таборі. За ґратами нині перебуває теж одна людина. На лаві підсудних вердикту чекає директор закладу Петрос Саркісян. Батьки загиблої Соні – Олексій та Ольга Мазури наполягають, список покараних має бути значно більшим і планують всі можливими способами домагатися справедливості. Хоча би заради молодшого сина, якого вони виховують.

“Людська пам’ять – коротка, і швидко все забувається. І завжди всі сподіваються на те, що більше такого не станеться. А якби хтось для цього щось робив, тоді, мабуть, життя би змінилася на краще”, – говорить Олексій.

Ольга розповідає, що спочатку після трагедії сім’я навіть думала про переїзд в іншу країну, але потім відмовилися від цієї ідеї. «Льоша каже: “Я це просто так не лишу, це буде уроком. Щоб в подальшому діти так само не постраждали, треба поставити всіх на місце”, – пояснює мама Соні Мазур.

Результати незалежної експертизи щодо якості будівництва будуть готові до кінця року. Дати чіткі відповіді на запитання про причини пожежі  та якість будівництва фахівцям буде непросто, ділиться адвокатка Мазурів Муравська. Багато часу втрачено. Але жінка переконана, що “висновки цієї експертизи будуть не дуже приємними українським високим чинам”.

НОВЕ БУДІВНИЦТВО “ВІКТОРІЇ”

Після трагедії у “Вікторії” суд арештував табір. Та попри це, одеська влада продовжила будівництво на його території, уже фактично споруджено ще один корпус. Одеська міська рада навіть намагалася зняти арешт з “Вікторії”.  А сам мер Труханов не приховує, що хоче відновити роботу закладу.

“Я впевнений, що в Одесі “Вікторія” є, була до цієї трагедії, зразковим комунальним підприємством. Іншого такого в Україні немає. Ми запустимо табір, коли нам дозволять правоохоронці наші. Ті, що ведуть слідство”, – заявив мер у своїй розмові з журналістами Слідства.Інфо.

Геннадій Труханов дуже рідко дає інтерв’ю. Тому журналісти зустріли мера Одеси перед роботою. Посадовець наполягає:  міська рада контролювала будівництво “Вікторії”. Утім – запевняє – особисто він нічого не знав: ані про те, як зводили корпуси, ані про те, як виводили гроші. Журналісти нагадали Труханову, що саме він розміщував фото оновленої “Вікторії” на білбордах своєї партії. Та саме він 2017 році видав наказ про відпочинок дітей в перебудованому таборі. У відповідь мер лише звинуватив журналістів в інформаційних атаках на нього: “Ви хочете кошмарити Труханова і ви зводите все до цього. А ви трохи ширше подивіться. Труханов відповість на всі питання перед усіма. Ви не хвилюйтеся … ви би відповідали за ту брехню, яку несете в своїх статтях”.

Геннадій Труханов

Усі чиновники мерії, яких після трагедії відсторонили, наразі повернулися на роботу. Ані до тих, хто реконструював “Вікторію”, ані до тих, хто виводив кошти з проекту, ані до тих, хто приймав заклад в експлуатацію, – у офіційного слідства претензій немає.