Донецька ОВА розробила «План дій з організації обов’язкової евакуації сімей з дітьми з територій громад, де тривають активні бойові дії». Згідно з ним, примусова евакуація сімей з дітьми може стосуватися жителів 10 громад Донецької області. 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» повідомили у Донецькій ВЦА у відповідь на інформаційний запит.

План дій ухвалили після прийняття Кабміном 7 березня Постанови про примусову евакуацію дітей із зони активних бойових дій.

Перелік населених пунктів має визначати Донецька ВЦА разом з органами військового командування та Координаційним штабом з питань евакуації. Нині ж нова постанова стосується лише міста Бахмут. 

«Території активних бойових дій Донецької області щодо яких буде прийматися рішення стосовно обов’язкової евакуації у примусовий спосіб дітей з їхніми батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками, це: Сіверська міська територіальна громада, Бахмутська міська територіальна громада, Соледарська міська територіальна громада, Званівська сільська територіальна громада, Торецька міська територіальна громада, Мар’їнська міська територіальна громада, Авдіївська міська територіальна громада, Очеретинська селищна територіальна громада, Вугледарська міська територіальна громада, Великоновосілківська селищна територіальна громада», — йдеться у відповіді на інформаційний запит журналістів.

Однак у Донецькій ОВА не відповіли, як часто буде змінюватися перелік населених пунктів і за якими критеріями посадовці визначатимуть території активних бойових дій.

За інформацією «Слідства.Інфо», нині ані евакуаційні групи поліції «Білий янгол» (спеціальні екіпажі, які працюють на прифронтових територіях), ані працівники ДСНС не мають можливості заїхати в Бахмут для проведення евакуації. Згідно з офіційною статистикою, у місті залишилося щонайменше 33 дитини.

Відмовитися від примусової евакуації дітей батьки або особи, які їх замінюють, не можуть. Виїхати з дитиною має принаймні один з батьків. Також у батьків є право передати дитину (дітей) іншим родичам або уповноваженому представнику органу опіки та піклування.

«У разі відмови батьків або осіб, які їх замінюють, від обов’язкової евакуації приймається рішення про негайне відібрання дитини відповідно до чинного законодавства із залученням представників відповідних державних органів та її подальше транспортування до дитячих відділень закладів охорони здоров’я», — йдеться у відповіді Донецької ОВА.

Згідно з розробленим Донецькою ОВА планом дій, в евакуаційні групи мають входити рятувальники, поліцейські з «Білого янгола» та інспектор з ювенальної превенції, який запобігає вчиненню злочинів над дітьми.

Читайте також: У полоні війни: чому сім’ї з дітьми все ще залишаються у Бахмуті