Матеріал журналістів «Слідства.Інфо» про ексвійськового, який з російського полону передавав інформацію дружині, отримав відзнаку у спеціальній номінації від Комісії з журналістської етики.

2 червня у Києві відбулася церемонія нагородження 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії».

Репортаж журналістки Насті Горпінченко та оператора і режисера Якова Любчича «Таємні записки з полону: як ексвійськовий передавав інформацію дружині» переміг у спеціальній номінації від Комісії з журналістської етики «Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни».

Під час нагородження режисер Яків Любчич зазначив, що складність роботи над матеріалом полягала в тому, що чоловік наразі знаходиться у російському полоні, тому дуже важливо йому не нашкодити.

«Ми записали значно більше матеріалу, однак вже на етапі монтажу зрозуміли, що можемо нашкодити і тому багато чого довелося не включати у роботу. Можливо матеріал втратив, але безпеку людини ми поставили на перше місце», — говорить Яків.

Журналісти «Слідства.Інфо»

Журналістка «Слідства.Інфо» Настя Горпінченко зазначила, що зазвичай редакційні дискусії, консультації з правозахисниками та юристами залишаються за кадром, але потрібно пам’ятати про їхню важливість зараз. 

«Цей матеріал показав, наскільки уважним і обережним треба бути, коли працюєш із людьми під час війни. Бо сказане чи показане — це вже не тільки про дезінформацію чи необ’єктивність, а і про безпеку людей, які довіряють тобі свої історії. Саме тому частину цього матеріалу довелося вирізати», — говорить Настя.

Журналістка каже, що неодмінно розповість повну історію героїзму ексвійськового Сергія, коли він повернеться з полону росіян.

Цьогоріч на конкурс було подано 1037 матеріалів від медіа з усієї України. Нагорода «Честь професії» для журналістів вручається щороку з 2010-го. 

У 2021-році журналісти «Слідства.Інфо» отримали нагороду за документальний фільм-розслідування «Зірвати банк». 

Читайте також: «Боюсь, що там і залишиться»: колишнього українського військового росіяни вивезли для судилища у Москву