Перший заступник начальника 7 прикордонного Карпатського загону полковник Руслан Савчук разом з дружиною стали власниками однокімнатної квартири на 52,1 кв. м у львівському ЖК «Велика Британія» за 9 гривень. Про це «Слідству.Інфо» стало відомо з декларації прикордонника Руслана Савчука за 2023 рік.

Після публікації матеріалу до редакції «Слідство.Інфо» звернулася речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська з роз’ясненням щодо декларування квартири за 9 гривень: «Держава надала житло безкоштовно, а в документах має зазначатися її вартість, відділом приватизації, зокрема і ЦНАПом, було зазначено мінімальну вартість, яка складає 9 гривень 38 копійок».

Журналісти знайшли реальну вартість квартир у житловому комплексі «Велика Британія», який  розташований у Залізничному районі Львова, на вулиці Шевченка. Він складається з 7 будинків класу «комфорт», чотири з яких вже здані в експлуатацію, три інші — добудовують.

Ринкова вартість квартир у ЖК, зокрема і в будинку 31-б (в якому прикордонник задекларував квартиру за 9 грн) стартує від 2,7 млн грн або $70 тис. (ціна за меншу площу).

Перший заступник начальника 7 прикордонного Карпатського загону полковник Руслан Савчук

«Слідство.Інфо» зателефонувало до відділу продажів компанії «Ріел», там зазначили, що актуальна ціна продажу — $1700 за 1 кв. м. Таким чином, реальна вартість квартири прикордонника може коштувати понад 3 мільйони гривень. Журналісти зателефонували Руслану Савчуку, аби той пояснив, як йому вдалося придбати квартиру за 9 гривень. Прикордонник попросив передзвонити за пів години, однак після цього  перестав відповідати на телефонні дзвінки журналістів з різних номерів впродовж трьох робочих днів.

22 серпня 2022 року, львівське медіа публікувало новину про те, що виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення надати низці сусідніх квартир в будинку по вул. Шевченка, 31-б, статусу службових Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

«Слідство.Інфо» звернулися із запитом до виконавчого комітету Львівської міськради з проханням надати інформацію, чи була квартира прикордонника у статусі «службової» та одночасно звернулися до ЦНАПу за витягом про історію нерухомості. Відповідь оприлюднимо відразу після отримання.

Після публікації матеріалу у редакцію зателефонувала речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська, щоб пояснити, чому в декларації прикордонник зазначив таку вартість квартири: «Дане житло — для військовослужбовців. Військовослужбовець прослужив понад 20 років і має право на отримання від держави житла, яке йому було і надано у кінці минулого року. І відповідно, він його зазначив у декларації. Після отримання житла відбувся процес приватизації і полковник Савчук отримав усі офіційні документи, але, враховуючи те, що держава надала житло безкоштовно, а в документах має зазначатися її вартість, відділом приватизації, зокрема і ЦНАПом, було зазначено мінімальну вартість, яка складає 9 гривень 38 копійок. Така ситуація, яка склалася із полковником Савчуком, не одинична — у нас багато прикордонників отримують від держави житло, приватизовують, де зазначається така мінімальна вартість під час оформлення документів». (ОНОВЛЕНО — 17:55)

Раніше журналісти розповідали про суддю, який за останні два роки придбав Mercedes-Benz G 350 2013 року за 10 тисяч гривень та електрокар Renault Zoе 2017 року за 5 тисяч гривень.

Читайте також: «Я відновлюю економіку країни»: Данило Гетманцев задекларував квартиру у Франції за майже 10 мільйонів гривень