Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів звільнила працівника прокуратури Донецької області за те, що він п’яним водив авто, хамив поліцейським та відмовився проходити перевірку кількості алкоголю в крові на місці та медзакладі. Також прокурора притягнули  до відповідальності за п’яне водіння — він сплатив 17 тис. грн штрафу та йому заборонили водити авто впродовж року. 

Третього липня 2022 року двоє патрульних поліцейських на Львівщині біля міста Рава-Руська зупинили службовий автомобіль, який на дорозі водило з боку в бік. За кермом був працівник прокуратури Донецької області Ігор Лапі, який замість посвідчення водія дав патрульному своє посвідчення прокурора й хамив поліцейським. 

За словами правоохоронців, Лапін мав ознаки алкогольного сп’яніння: від нього пахло алкоголем, очі були червоні, а руки тремтіли. На пряме запитання від поліцейських, чи вживав алкоголь прокурор, той відповів, що вживав, але відмовився проходити перевірку кількості алкоголю в крові на місці та медзакладі. Також прокурор відмовився підписувати складений протокол про нетверезе водіння.

Далі цю справу слухали у Жовківському районному суді Львівської області. Лапін своєї вини не визнав, а відмову перевіряти кількість алкоголю в його крові пояснив тим, що не довіряв правоохоронцям. Але виправдання Лапіна не врятували від штрафу у 17 тис. грн та заборони керувати автом впродовж року за те, що він порушив правила дорожнього руху.

Цю постанову суду Лапін намагався оскаржити в апеляції та касації, але безрезультатно. 

Дії прокурора також оцінив спеціальний орган у прокуратурі — Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП). Наприклад, ця Комісія може притягнути до відповідальності прокурора за те, що він п’яним водив авто. У випадку з Ігорем Лапіним, його звільнили, бо його дії, на думку КДКП, підривають авторитет і довіру до органів прокуратури.

Читайте також: Прокурор залишив важливі для економічної безпеки України документи в окупованому Маріуполі