Понад 2000 чоловіків намагалися незаконно виїхати через «зелену ділянку» кордону (за межами пропускних пунктів — «через поля»), а ще близько 300 чоловіків використовували для виїзду фальшиві документи.

Про це «Слідству.Інфо» повідомив начальник відділу комунікацій ДПСУ Андрієм Демченком. 

Прикордонники регулярно виявляють фальшиві довідки про непридатність до військової служби, які втікачі купують через оголошення в інтернеті.

Також поширеною аферою, про яку «Слідству.Інфо» розповіли у прикордонній службі, є наступна схема: шахраї просять за перевезення за кордон частину коштів наперед (аванс), отримують його, гарантують вам безпроблемний перехід на кордоні, забирають решту грошей і на цьому залишають вас. Неважко здогадатися, що контроль на кордоні ви не пройдете. Ціна за таку послугу коливається в межах трьох тисяч доларів. 

Про різні схеми з нелегального вивезення українських чоловіків та ціни та такі послуги — у матеріалі «Вдати волонтера, втекти полями: хто, як і за скільки нелегально вивозить українських чоловіків за кордон». 

Нагадаємо, увечері 24 лютого, коли Росія напала на Україну, президент Володимир Зеленський своїм указом ввів воєнний стан, який, зокрема, забороняє виїзд за кордон чоловікам віком від 18 до 60 років. Попри воєнний стан та мобілізацію у законі України визначено, що певні категорії чоловіків призовного віки можуть виїхати з України. Ці винятки, зокрема, і допомогли організувати схеми з вивезення чоловіків за кордон.