Нещодавно поліція Київської області уклала дуже вигідну угоду. На початку липня вона купила 1 гектар землі разом з триповерховою будівлею поблизу столиці.

Цікаво, що раніше поліція розслідувала законність цього будівництва та й взагалі законність отримання землі у власність. І зібрала вагомі докази, які підтверджували ймовірний злочин. Щоправда, правоохоронці так і не довели справу до кінця і її закрили.

Але найцікавіше тут не те, що поліція отримала у власність ймовірно незаконне будівництво, а те, за якою ціною воно їм дісталося.

Адже ця нерухомість обійшлася правоохоронцям всього лише у 2 тисячі гривень. За такі гроші важко купити навіть пристойні меблі, не те що гектар землі з будівлею. Чим зумовлена небачена щедрість забудовника? Чи не тим, що через темні плями у своїй діяльності він опинився на гачку в поліції?

МІСЦЕ ДЛЯ СОБАК

В містечку Буча, що біля Києва, є мальовнича місцина — колишній глиняний кар’єр, який з роками перетворився на озеро. Кілька років тому на його березі почали зводити триповерхову будівлю. Наразі точно невідомо, що там планувалося, адже будівництво так і не завершили. Ймовірно, це пов’язано з розслідуванням поліції, яка вважала, що забудова велася незаконно.

Як ми довідалися з ухвали Ірпінського міського суду від 4 червня 2020 року, капітальне будівництво здійснювалося «з порушенням вимог земельного та містобудівного законодавства». Це з’ясували слідчі одного з відділів Головного управління Нацполіції в Київській області.

Ба більше, правоохоронці припускали, що земельну ділянку площею понад 1 гектар, на якій здійснювалося будівництво, могло бути отримано у власність незаконно. В межах цієї кримінальної справи суд навіть арештував згадану ділянку.

Зліва на фото — земельна ділянка площею 1 гектар та недобуд, які за 2 тисячі гривень купила поліція Київської області у фігуранта власних розслідувань /ФОТО «Слідства.Інфо»

Утім, слідчі так і не змогли довести цю справу до кінця. Рік тому Ірпінський міський суд закрив кримінальне провадження через закінчення строків досудового розслідування. Чи то навмисно, чи щось наплутавши, але правоохоронці надто пізно звернулися до суду, щоб продовжити розслідування.

Зрештою, арешт зі згаданої земельної ділянки зняли, а менше ніж через рік після цього її разом з недобудом за 2 тисячі гривень купили поліцейські.

Що ж вони планують робити з цією нерухомістю?

На наш запит у поліції Київської області повідомили, що на згаданій землі мають намір збудувати кінологічний центр — місце для дресирування собак. Імовірно, майбутнім кінологічним центром стане саме триповерховий недобуд, потенційно незаконно зведений на цій землі.

ЗЕМЛЯ ЗАДАРМА

Від власних джерел ми отримали договір купівлі-продажу, підписаний кілька тижнів тому. Згідно з цим документом, поліція придбала земельну ділянку площею понад 1 гектар та незавершене будівництво готовністю 30%. Від покупця угоду підписав особисто начальник управління поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Як випливає з договору, ціна продажу склала всього лише 2 тисячі гривень. Очевидно, що реальна ціна цієї нерухомості значно вища. Навіть у самій угоді вказують, що балансова вартість землі та недобуду складає 800 тисяч гривень.

Знімок з договору-купівлі продажу/ФОТО «Слідства.Інфо»

Але й це ще не висока ціна. Керівник громадської організації «Всеукраїнська асоціація фахівців оцінки» Степан Максимов на прохання «Слідства.Інфо» оцінив, скільки може коштувати 1 гектар землі у Бучі. За його підрахунками, на продажі такої ділянки можна заробити щонайменше 2,5 мільйона гривень. Тобто у тисячу разів більше, ніж заплатили правоохоронці.

У поліції на запит «Слідства.Інфо» відповіли, що 2 тисячі гривень — це договірна ціна. Мовляв, так вони домовилися з продавцем. Але навіщо власнику коштовного майна продавати його за безцінь?

КРИМІНАЛЬНИЙ ФРЕШ

Судячи з договору, продавцем нерухомості виступила фірма «Фреш ЛТД». Саме вона, як свідчать судові ухвали, нібито здійснювала незаконне будівництво на цій землі раніше. Ми виявили, що ця фірма в останні роки фігурувала у цілій низці кримінальних справ, зокрема, щодо шахрайства, ухилення від сплати податків та самоправства.

Як ми з’ясували, власником компанії є син скандального ірпінського забудовника Валерія Пєшого. Останній колись очолював відділ земельних ресурсів і в часи Януковича став депутатом Ірпінської міськради. У медіа його називали одним з організаторів дерибану Біличанського лісу, який простягається на тисячі гектарів між Києвом та містом Ірпінь. Як писало видання «Українська правда», дерибан почався у 2008 році, коли Пєший очолював відділ земельних ресурсів. А в 2010 році, за даними видання, кооперативу сина Пєшого виділили 75 гектарів лісу.

Після Революції Гідності Біличанському лісу надали статус національного парку і прокуратура потроху почала повертати його землі у державну власність. Втім, цей процес триває досі.

Чоловік злизує язиком червону ікру з залізної миски

Через це фото Валерія Пєшого в медіа прозвали «депутатом-ікрожером»/ ФОТО blogs.pravda.com.ua

Як ми довідалися, Валерій Пєший фігурував у численних кримінальних справах, які розслідували поліцейські Київської області. Цікаво, що на початку цього року слідчий Ірпінського відділу поліції закрив відразу три провадження, в яких фігурував забудовник. Про це свідчать копії документів, які є в нашому розпорядженні. Щоправда, закриття щонайменше двох із цих справ суд згодом визнав необґрунтованим і поновив розслідування.

ДВІ СТОРОНИ МЕДАЛІ

У одному з кримінальних проваджень Пєшому кілька місяців тому оголосили підозру у шахрайстві. Він начебто обманув інвестора будівництва на 1 мільйон доларів. Коли забудовника викликали для повідомлення підозри — він зник, а тому правоохоронці оголосили його в розшук.

Об’явився Валерій Пєший лише через місяць після зникнення. В суді, на якому забудовнику обирали запобіжний захід, він заявив, що ні від кого не ховався, а просто був у відпустці. Зрештою, суд відпустив Пєшого під особисте зобов’язання — тобто, під чесне слово, що той більше не зникне. Хоча прокурор просив взяти забудовника під варту.

Цікаво, що повернення Валерія Пєшого збіглося в часі з укладенням угоди між фірмою його сина та поліцією Київської області.

На запитання «Слідства.Інфо», чи не вважає він ціну продажу занизькою, Пєший заявив, що «медаль має дві сторони». «Тому не все так, як ви собі малюєте картинки. Є дуже багато відповідей на ці питання», — сказав нам Валерій Пєший.

Забудовник так і не відповів на наші запитання телефоном, а згодом пообіцяв надати пояснення письмово. На момент виходу матеріалу він так цього не зробив. Тож ми готові опублікувати його позицію, щойно її отримаємо.

Також «Слідство.Інфо» поспілкувалося з головним поліцейським Київщини Андрієм Нєбитовим. Останній нам повідомив, що не пам’ятає деталей угоди з фірмою сина Пєшого і пообіцяв з’ясувати їх згодом. Ми також готові оприлюднити їх на нашому сайті.

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов/ ФОТО з Facebook-сторінки поліції Київської області

Водночас, у телефонній розмові Нєбитов заперечив, що забудовник у такий спосіб міг «відкупитися» від поліції. «Я зрозумів, до чого ви хилите. Ви хилите до того, що є фігурант і таким способом він вирішив якесь питання. Я в цьому дуже сумніваюсь. Це неможливо», — зауважив начальник поліції Київської області.

Втім, жодна зі сторін цієї дивної угоди нам так і не пояснила, як таке можливо, що гектар землі разом з недобудом коштують 2 тисячі гривень. Тож, така співпраця між правоохоронним органом та фігурантом його кримінальних проваджень викликає безліч запитань.

Нещодавно журналісти «Слідство.Інфо» випустили новий фільм-розслідування «Чотири кілери, три копи і наркобарон».

У фільмі розповідається про те, як пов’язані українські правоохоронці, помічник начальника київської поліції Євген Дейдей і балканські кілери, які торік влаштували стрілянину у центрі української столиці.