У бізнесу AutoEnterprise, із яким був пов’язаний народний депутат від «Слуги Народу» Олександр Куницький і директор якого, Дмитро Ніконов, є його помічником, податківці виявили проблем майже на чверть мільярда гривень. Після перевірки однієї з компаній групи AutoEnterprise її оштрафували та донарахували податків на понад 232 мільйона гривень. Також слідчі ДФС розслідують ухилення низкою компаній, пов’язаних із AutoEnterprise, від сплати мита при ввезенні електромобілів на 26,5 мільйона гривень.

Про це йдеться у новому матеріалі «Слідства.Інфо» «Зелений» стартап депутата Куницького».

Засновником AutoEnterprise є друг Куницького, харків’янин Дмитро Ніконов. Зараз він працює помічником нардепа «Слуги народу» на громадських засадах.

Як ми довідалися, у жовтні 2018 року слідчі Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби почали розслідування щодо ухилення Дмитром Ніконовим і підконтрольними йому компаніями та підприємцями від сплати мита на суму 26,5 мільйона гривень.

Так, офіційне слідство вважає, що у 2015-2018 роках вони імпортували електромобілі зі США за штучно заниженою митною вартістю, використовуючи підроблені документи. Також, на думку податківців, Ніконов організував на території Харкова неліцензійну діяльність служби таксі EcoTaxi. В оформленні та промо-матеріалах цієї служби можна побачити як портрети Куницького, так і фото Дмитра Ніконова.

Чотири місяці тому слідчі звернулися до Шевченківського районного суду Києва, який продовжив строк досудового розслідування в цьому провадженні до квітня наступного року. За даними правоохоронців, вони вже допитали свідків, провели негласні слідчі дії та отримали інформацію про орієнтовну вартість автомобілів у США.

Як зауважив Дмитро Ніконов у коментарі «Слідству.Інфо», цю справу завели нібито з метою вимагання грошей. «Негідники порушили справу й два роки не можуть її закрити, — каже він. — Хоча я надав усі документи, страховки, офіційні листи, завірення угод нотаріальне й так далі».

Крім того, представники Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області за результатами перевірки на початку 2019 року донарахували податків та оштрафували компанію «Тесла Моторс», пов’язану з AutoEnterprise, на понад 232 мільйони гривень.

Майже всю цю суму — понад 222 мільйони гривень — становить штраф за порушення норм із регулювання обігу готівки. Це свідчить про те, що податківці виявили на підприємстві близько 44 мільйонів гривень «поза касою». За це на момент перевірки було передбачено п’ятикратний штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пов’язана із нардепом «Слуги народу» фірма отримає спецдозвіл на видобуток бурштину на Рівненщині

«Тесла Моторс» спробувала оскаржити дії податківців у суді, проте в листопаді Харківський окружний адміністративний суд відхилив позов компанії. Наразі апеляційну скаргу «Тесла Моторс» розглядає Другий апеляційний адміністративний суд.

На думку Ніконова, ці штрафи необґрунтовані, а суддя, який ухвалив рішення на користь податківців, був заангажованим. «Я розмовляв із людиною, яка знає суддю. Вона просто отримала гроші від податківців, тому що їм треба було захиститися від кримінальної справи, — запевняє чоловік. — На цих податківців заведено п’ять чи сім кримінальних справ. За вимагання, за підробку документів. Не лише від нас, але й від інших компаній».

Також, як довідалося «Слідство.Інфо», у 2012-му Ніконов фігурував у кримінальних справах щодо автомобільних оборудок. Сам він у коментарі «Слідству.Інфо» зауважує, що ті справи були пов’язані зі спробами вимагати в нього кошти й нібито через це він навіть на якийсь час залишив країну. «Просто розвернувся й поїхав до Америки, тому що це більше неможливо було терпіти», — сказав він нам.

Як ми розповідали, за час своєї каденції Куницький подав два законопроєкти, що стосуються ринку електромобілів та електрозарядних станцій. За словами інших учасників ринку, принаймні один із цих проєктів було прописано так, що найбільшу вигоду від його прийняття отримала б харківська компанія AutoEnterprise.

Заголовне фото з сайту 20.ua