*Оновлено 22.01.2021 р. о 18:10. Додано позицію Олександра Кукси, викладену у відповіді на запит «Слідства.Інфо» від 22.01.2021 р.

Родина новопризначеного начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України (СБУ) Олександра Кукси володіє коштовною нерухомістю в столиці. Члени сім’ї силовика запевняють, що останній не причетний до цього майна. Водночас їхні пояснення щодо окремих об’єктів нерухомості різняться, а також протирічать даним з держреєстру.

Про це довідалося «Слідство.Інфо».

Олександра Куксу призначили начальником департаменту захисту національної державності СБУ (так званого департаменту «Т») 16 січня. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський.

Точно не відомо, як довго Олександр Кукса працює в структурі СБУ, проте відомо, що станом на початок 2014 року він обіймав посаду заступника начальника Головного управління СБУ в Києві та Київській області.

Офіційне майно

Більшість співробітників Служби безпеки, згідно із законом, мають право не оприлюднювати інформацію про свої статки і доходи. Водночас в Єдиному державному реєстрі є одна декларація Кукси за 2017 рік, яку він подав після звільнення зі служби.

Як ідеться у документі, Олександр Кукса разом із дружиною і сином володіли квартирою на майже 56 квадратів у Києві. У серпні 2013-го Кукса став власником земельної ділянки в Криму на 1200 метрів квадратних. А його дружині з 2016 року належало 950 квадратів землі на Київщині. Як свідчить держреєстр, на сьогодні у власності подружжя залишилися лише земельні ділянки. Натомість квартира їм більше не належить.

Майно родини

Водночас 72-річній матері силовика Ганні Куксі належить 3 квартири в Києві, 2 з яких вона отримала в подарунок.

Зокрема, як подарунок мати Олександра Кукси у 2011 році отримала квартиру площею 91,5 метра квадратних. Вона розміщена у новобудові в престижному районі Києва на вулиці Кудрявський узвів. Про це свідчить витяг з реєстру нерухомості.

За нашими підрахунками, нині така нерухомість може коштувати близько 155 тисяч доларів.

Втім, мати Олександра Кукси заперечує, що володіє цією квартирою. На твердження журналіста про те, що вона вказана в реєстрі власницею нерухомості, Ганна Кукса відповідає: «Ні, і ніколи не числилась».

Натомість донька Ганни Кукси й сестра співробітника СБУ Олена Костінська, з якою поспілкувалося «Слідство.Інфо», зізналася, що це вона подарувала своїй матері квартиру на Кудрявському узвозі. Каже, що отримала її у подарунок від чоловіка, який помер.

Також, як ми довідалися, Олені Костінській нині належить машиномісце в підземному паркінгу за тією ж адресою, що й квартира — на Кудрявському узвозі. Хоча сама сестра силовика це заперечує: «Ця інформація не відповідає дійсності». На твердження журналіста, що ці дані є в реєстрі, Костінська каже: «Бреше ваш реєстр».

 

Житловий комплекс на Кудрявському узвозі, 3а. Фото flatfy.lun.ua

Ще одна квартира площею майже 117 квадратів, яку мати Кукси отримала як подарунок, розташована на вулиці Лютеранській у центрі столиці — звідти до Майдану Незалежності можна дістатися пішки за 15 хвилин. Як свідчить витяг з реєстру нерухомості, Ганна Кукса з 2017 року володіє 3/4 частки цієї квартири. За нашими підрахунками, нині така нерухомість може коштувати від 230 тисяч доларів. 

Як зауважила мати силовика у коментарі «Слідству.Інфо», цю квартиру їй подарувала донька, якій вона начебто дісталася у спадок після смерті чоловіка. Олена Костінська підтвердила журналістам цю інформацію.

Будинок на вулиці Лютеранська 21/12. Фото my-realty.kiev.ua

Водночас Ганна Кукса заперечила, що в якійсь із цих квартир мешкає її син. Сам  Олександр Кукса у відповіді на запит «Слідства.Інфо» зауважив, що не має стосунку до квартир, які належать його матері.

Іще, як ми довідалися, теща Кукси Людмила Руда із грудня 2017 року володіє земельною ділянкою на 905 квадратів на території Гатненської сільради під Києвом.

Кукса на Майдані

Як стало відомо раніше, Олександр Кукса фігурує у матеріалах справи про штурм протестувальників на Майдані під час Революції Гідності. Про це повідомляла на своїй Facebook-сторінці Адвокатська дорадча група.

Як зауважують представники спільноти, Кукса під час Майдану був заступником начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Олександра Щеголєва, якого наразі обвинувачують і судять за організацію та здійснення силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції в ніч на 19-те лютого 2014-го року.

Адвокатська дорадча група наводить фото зі свідченнями Щеголєва, у яких той відзначав, що разом з Куксою відвідував офіс екскерівника міліції Києва Валерія Мазана. Там вони нібито обговорювали запровадження так званої операції «Бумеранг» — зачистки Майдану від протестувальників.