Болгарський суд дозволив екстрадицію до України Олексія Левіна, підозрюваного у справі херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Про це “Слідству.Інфо” повідомив заступник генерального прокурора Віктор Трепак.

Він розповів, що суд болгарського міста Бургас, де нещодавно затримали підозрюваного, дозволив повернути його до України. Водночас Трепак зауважив, що в Левіна є тиждень на оскарження. “Рішення ще не вступило в законну силу, в захисту підозрюваного є сім днів для подання апеляції”, — зазначив посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фігурант справи Гандзюк Левін змінив зовнішність — болгарська поліція

Олексій Левін більше року переховувався від слідства за кодоном, він перебував в розшуку з грудня 2018 року.  Правоохоронці затримали підозрюваного в організації злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк місяць тому, 24 січня.

Нагадаємо, що підозру Левіну оголосили взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних херсонській активістці, що спричинило смерть.

У липні 2019 року стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній переховується від слідства. Він залишив Україну в серпні 2018 року, через два тижні після нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: системне вбивство

“Слідству.Інфо” вдалося двічі отримати його свідчення. Першу розмову з ним оприлюднили у фільмі “Гандзюк: Системне вбивство”. Також протягом тривалого часу журналісти намагалися домовитися про зустріч з Олексієм Левіним – щоб записати повноцінне інтерв’ю. “Слідство.Інфо” направило йому список питань стосовно планування нападу на Катерину Гандзюк та його ймовірної ролі у цьому.

Левін не вийшов на зв’язок, але надіслав аудіозапис зі своїми відповідями. Аудіо його відповідей можна прослухати у блозі “Таємниці Слідства”. У тексті подаємо розширену версію свідчень Левіна.

Нагадаємо також, що 20 січня іншому фігуранту справи щодо нападу на громадську активістку Ігореві Павловському оголосили нову підозру — у створенні злочинної організації у Херсоні. Також правоохоронці провели близько 35 обшуків по всьому місту. У результаті цього загалом оголосили підозру дев’ятьом людям. Серед них також — організатор групи нападників на Катерину Гандзюк — Сергій Торбін. Нині він сидить у в’язниці за цей злочин. Саме там йому і вручили ще одну підозру, повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.Зазначимо також, що в травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.