Марія Горбань, Слідство.Інфо

Аудит Міжнародної морської організації, який Україна пройшла у червні 2018-го, виявив численні порушення у системі роботи морських портів. Зокрема аудитори знайшли серйозні екологічні порушення. Є також проблеми у законодавстві, яке регулює роботу портів, немає інфраструктури та стратегії.

Результати проведення міжнародного морського аудиту в першу чергу впливають на місце України у рейтингу морських держав. Це допомагає залучати іноземні інвестиції для розвитку українських портів та спростити сам процес міжнародної морської торгівлі. Пріоритетними для міжнародного аудиту також є оцінка безпеки судноплавства та охорони навколишнього середовища. Адже забруднення морської води загрожує зникненню різних видів риб та птахів, а також забруднює морські узбережжя, де щороку купаються люди.

Українські порти у 2018 році пройшли аудит Міжнародної морської організації вперше. Міністерство інфраструктури заявило, що аудит пройшов успішно і навіть видало кілька премій відповідальним чиновникам, але деталей аудиторського звіту так і не повідомило. Слідство.Інфо отримало драфт (чернетку) аудиторського звіту Міжнародної морської організації.

Важлива частина порушень, на яку вказали аудитори, стосується охорони навколишнього середовища та збереження чистоти морських вод. Виконавча директорка Асоціації морських агенцій України Ксенія Підручна пояснила – у звіті аудитори говорять, що Україна як морська держава не робить майже нічого для збереження навколишнього середовища. Українські судна здебільшого використовують неякісне пальне, а вихлопні гази та технічні води, які кораблі викидають у море, є шкідливими для природи.

«У нас, по суті, немає навіть культури збереження навколишнього середовища. Немає нічого передбачено на законодавчому рівні», – пояснює висновки аудиторів експертка. Підручна працює у сфері морського судноплавства близько 10 років.

Підтвердили відсутність структури у захисті природи на законодавчому рівні і у Державній екологічній інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря. Ця державна структура постійно моніторить рівень забруднення чорноморських вод.

«Чинне законодавство України у галузі охорони водного середовища не є чітким, воно потребує більше конкретики», – пояснили представники інспекції у письмовій відповіді на запит Слідства.Інфо. Інспектори також постійно фіксують забруднення суднами морської води та повітря. Лише за 9 місяців 2018 року за неправильні викиди технічних вод з кораблів у море інспектори оштрафували 163 кораблі та зафіксували 81 випадок перевищення норм забруднення цих самих вод. А грошові збитки держави від порушень зафіксованих менш ніж за рік складають майже 20 мільйонів гривень.

Експертка Ксенія Підручна також пояснила, що Адміністрація морських портів навіть не надала всю інформацію, яку вимагали аудитори. А один із перших пунктів аудиторського звіту стосується відсутності будь-якої структури роботи. «На законодавчому рівні немає ні напрямків діяльності, ні порядку збирання й обробки інформації», – говорить Підручна. Певний час Підручна сама працювала в Адміністрації морських портів України, якраз коли відомство готувалося до аудиту.

(Головне фото – УНІАН)