Колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову оголосили обвинувальний акт, який не могли зачитати протягом двох років. Тепер справу нарешті розглянуть у суді.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося під час судового засідання у Вищому антикорупційному суді 19 листопада. 

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків зачитав скорочену версію обвинувального акту Роману Насірову менш ніж за півгодини. 

Після його оголошення Насіров заявив, що не погоджується з висунутим обвинуваченням і назвав його “надуманим”.

Раніше ця справа більше двох років слухалася в Шевченківському суді Києва. Оскільки адвокати Насірова вимагали оголошувати обвинувальний акт у повному обсязі, а це близько 770-та сторінок, а засідання відбувалися лише кілька разів на місяць, то прокурори не встигали його навіть дочитати.

Насірова обвинувачують зокрема у тому, що він ухвалив низку рішень, якими дозволив не платити податки компаніям нардепа-втікача Олександра Онищенка, які видобували газ.

Через це, за даними офіційного слідства, посадовець завдав Україні збитків на понад два мільярди гривень.

Романа Насірова затримали у березні 2017 року в лікарні Феофанія. Тоді ж йому оголосили підозру. За кілька днів Солом’янський суд взяв експосадовця під варту із можливістю внесення рекордної застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Пізніше ці гроші внесла його дружина.

За даними слідства, протягом 2015 – 2016 років тодішній голова ДФС Насіров, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, надав керівникам місцевих органів фіскальної служби незаконну вказівку ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ “Фірма “Хас”, ТОВ “Карпатнадраінвест”, ТОВ “Надра Геоцентр”.