Мешканці сіл Толокунь та Глібівка, що на півночі Київщини, врятували життя 18-ти українських прикордонників після обстрілу військової частини росіянами. 27 лютого, через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, місцеві допомогли українським військовослужбовцями вийти з оточення та переправили їх через Київське море у безпечне місце (на той момент у населених пунктах вже перебували росіяни, які, зокрема, й обстріляли військову частину).

Про це  «Слідству.Інфо» розповів колишній голова селища Димер Валерій Халішхов.

«Зателефонував з Димера отець Богдан і сказав допомогти дітям, які прийдуть. Ми чекали дітей, підготували два ліжка, ніхто не прийшов. Вранці, приблизно о п’ятій до мене прибігла жіночка, та сказала, що якісь мужики у лісі. Я приходжу туди, дійсно: десь півтора десятки людей», — сказав Валерій Халішов.

Він привів їх на сусідську базу та приніс у відрах чай та суп. «Коли я побачив, як вони їдять, то зрозумів, що хлопці лиха хлібанули. Він (один з військових — ред.) підняв пластикову бутилку, яка валялась там кілька років, ножем відрізав дно та почав їсти з цього відра — такі вони були голодні. Мені здалося, що вони прийняли бій. Командир мав травму ноги та вони були досить збуджені».

Потім Валерій подзвонив знайомим з Толокуня, який організував перевезення. Згодом окупанти почали шукати військових по селу. 

«Їх, як потім з’ясувалося, шукали, — розповів Валерій Халішов. — у Сухолуччі (сусіднє село — ред.) допитували місцевих, чи не бачили вони прикордонників. Шукали по селах, де буквально по 10-20 хат, вивертали кожен будинок. Саме цих хлопців шукали. Щось вони дуже потрібні були». 

Інформацію про врятованих прикордонників «Слідству.Інфо» підтвердили у Держприкодонслужбі. «Так, така історія була», — сказав речник відомства Андрій Демченко.