Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило листування, яке може свідчити про те, що суддя Солом’янського райсуду Києва Марія Зелінська за ухвалення потрібного рішення у справі ексміністра екології Миколи Злочевського отримала від його адвокатів 150 тисяч хабаря. Ідеться про рішення, яким суддя обмежила детективам НАБУ термін розслідування цієї справи до двох місяців.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на офіційному сайті НАБУ, а також листування, яке оприлюднив правоохоронний орган.

Як зауважують у НАБУ, суддя Солом’янського райсуду Києва в серпні 2018 року ухвалила рішення, яким до двох місяців обмежила детективам термін розслідування справи щодо незаконних дій посадовців Мінекології часів Миколи Злочевського при видачі спецдозволів на користування надрами. Як пише видання «Слово і діло», ідеться про суддю Марію Зелінську. Таке рішення, зазначало медіа, суддя ухвалила за результатами клопотання адвоката приватної фірми.

Як видно з оприлюдненого НАБУ листування, суддя Зелінська могла отримати 150 тисяч доларів хабаря за ухвалення цього рішення.

«Ми їй заплатили 150», — ідеться в листуванні, датованому березнем цього року. Судячи з оприлюднених знімків, учасники бесіди обговорюють надання хабаря членам Вищої ради правосуддя (ВРП) за непритягнення Марії Зелінської до дисциплінарної відповідальності через скаргу НАБУ (перед цим бюро звернулося до ВРП зі скаргою на рішення судді Зелінської про обмеження терміну розслідування у справі Злочевського).

Учасники листування обговорюють цю скаргу. Крім того, серед матеріалів детективи виявили документ, у якому вказувалося на необхідність непритягнення судді Зелінської до відповідальності. Надіслали його 25 березня 2020 року — за 2,5 місяці до ухвалення аналогічного за змістом рішення ВРП. Це, на думку детективів, «може свідчити про узгодження дій ВРП із особами, наближеними до ексміністра екології».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Члени ВРП отримали $50 тисяч за непритягнення судді до відповідальності через справу Злочевського — НАБУ

 

Як повідомляють в антикорупційному бюро, листування потрапило до них під час розслідування іншого кримінального провадження — щодо спроби передати 5 мільйонів доларів хабаря керівникам антикорупційних органів, аби ті закрили кримінальне провадження щодо Злочевського. Ще 1 мільйон доларів передбачався за «консультаційні послуги» посереднику». Затримання у цій справі відбулися 12 червня цього року. В медіа згадану суму назвали рекордом для пропонованого хабаря в історії України.

Як на брифінгу розповідав директор НАБУ Артем Ситник, закриття цього кримінального провадження повинно було стати подарунком Миколі Злочевському до дня народження. Це дозволило б йому повернутися в Україну, адже наразі він перебуває в розшуку.

Хто такий Злочевський?

Микола Злочевський — ексвисокопосадовець часів Януковича. У 2010-2012 роках він очолював Міністерство екології та природних ресурсів. У кінці 2014-го він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що прокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Як писало видання «Економічна правда», НАБУ розслідувало кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій чиновниками Мінекології часів президента Януковича, коли ті видавали спеціальні дозволи на користування надрами ряду підприємств, засновником яких є Burisma Limited, а кінцевим бенефіціарним власником — Злочевський.

Раніше «Слідство.Інфо» з посиланням на слова екснардепа-втікача Олександра Онищенка розповідало, що Злочевський заплатив 100 мільйонів доларів за закриття кримінального провадження та розблокування активів в Україні.

Головне фото — Sud.ua