Колишній міністр екології Микола Злочевський заплатив 100 мільйонів доларів за закриття кримінального провадження та розблокування активів в Україні.

Про це нардеп-утікач Олександр Онищенко розповів у ексклюзивному інтерв’ю журналісту Слідства.Інфо Дмитру Гнапу ще у 2016 році.

Микола Злочевський утік з України після Революції Гідності та отримання підозри у злочині. Тоді, у 2014 році, Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення. А після втечі – Злочевського оголосили в розшук. Пізніше він фігурував у ще п’яти розслідуваннях в Україні та Великобританії.

В інтерв’ю Дмитру Гнапу Онищенко запевнив, що закриття справи проти Злочевського узгоджували особисто з Президентом Петром Порошенко та нардепом від “Блоку Петра Порошенка” Ігорем Кононенком. Останній, за його словами, навіть прилітав в Об’єднані Арабські Емірати для зустрічі із Злочевським.

Аудіозапис розмови можна прослухати тут.

Як каже Онищенко, за цю “послугу” Злочевський хотів заплатити 50 млн доларів готівкою. Але під час переговорів ціну підвищили у 2 рази – до 100 млн доларів, які розділили на два умовні транші. Після виплати першого – частину активів Злочевського розблокували.

Через місяць після зустрічі Кононенка та Злочевського у Відні – останнього зняли з розшуку. А вже у січні 2017 року, згідно з публічними даними, Генпрокуратура закрила всі кримінальні справи проти екс-міністра екології. Тоді міжнародна енергетична група Burisma, президентом якої є Злочевський, повідомила, що це рішення є результатом спільної багатомісячної роботи ГПУ та Burisma Group. В результаті розслідування щодо ухилення від сплати податків службовцями групи Burisma, останні повернули державі 180 млн гривень. За це їх звільнили від кримінальної відповідальності.

Головне зображення – politeka.net.