Комунальне підприємство “Фармація Північ”, яке контролює більше десятка аптек у Луганській області, у січні 2020 року закупило у низки компаній медикаментів на понад 200 мільйонів гривень без проведення тендеру. На публічному майданчику закупівель відсутня документація про предмет закупівлі, а саме підприємство є фігурантом кількох кримінальних проваджень.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося із державного порталу Prozorro.

“Слідство.Інфо” під час аналізу порталу публічних закупівель виявило, що за три тижні 2020 року комунальне підприємство без тендерів закупило ліків на понад двісті мільйонів гривень у кількох фармкомпаній. При цьому не розкриваючи жодних деталей щодо договорів.

Найбільшу угоду на суму 150 мільйонів гривень комунальники уклали з фірмою “БаДМ”, яка зареєстрована у Дніпрі. Офіційно фірмою володіє кіпрський офшор “Ліорко Інвестментс Лімітид”. Вона фігурує у різних кримінальних провадженнях щодо заволодіння бюджетними грошима, фальсифікації ліків, ухилення від сплати податків через виведення грошей за кордон.

Ще два замовлення по 30 мільйонів гривень отримає фірма депутата Харківської міськради Сергія Куценка “Фіто-Лек” та харківська компанія “Томаш”, оформлена на кіпрський офшор “Салдус ЛТД”. Компанія “Фіто-Лек” також фігурує в одному кримінальному провадженні з “БаДМ” щодо ухилення від сплати податків.

Ще 15 мільйонів дістанеться фармкомпанії “Медичний центр “М.Т.К.”. Ця фірма також фігурує у провадженні щодо закупівлі ліків за завищеними цінами.

Завідувач відділу оптового продажу та тендерних торгів комунального підприємства Олександр Волков у коментарі “Слідству.Інфо” не дав детальних пояснень щодо відсутності аукціону. Лише коротко зауважив, що така специфіка поставок. 

“Специфіка в тому, що не всі постачальники можуть нам надати потрібні медикаменти в тому обсязі, у якому нам треба”, — резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обладнання за 30 мільйонів: Чому в Інституті раку роками не запускають апарат для онкохворих

Комунальну фірму заснували понад чотири роки тому для забезпечення мешканців Луганщини ліками за доступними цінами. Як раніше повідомляли журналісти з “Наших грошей”, підприємство регулярно купує для аптек ліки без аукціонів, не розкриваючи жодних деталей угод.

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що комунальники фігурують у розслідуваннях правоохоронців. Так, поліція Луганської області виявила, що фірма закуповувала медикаменти за завищеними цінами. Про це ми дізналися з ухвали Сєвєродонецького міського суду Луганської області від червня 2017 року.

В ухвалі також містяться свідчення працівників аптеки. Зокрема, завідувач закладу, який входить до складу комунального підприємства, розповів слідчим, що в 2016 році, після зміни керівника, почали зростати ціни на лікарські препарати, які вони закуповували.

За його словами, спершу новий керівник дав вказівку припинити співпрацю з попередніми постачальниками. Згодом закупівлі відновилися, але вже за вищими на 3-5% цінами.

Через пів року після цього знову відбулися зміни керівництва і новим директором стала Любов Герасименко. У січні минулого року правоохоронці викрили її на отриманні майже ста тисяч гривень хабаря і повідомили їй про підозру. Утім, вона досі офіційно очолює підприємство.

За даними правоохоронців, чиновниця налагодила механізм отримання відкатів від представників фармкомпаній за можливість постачати ліки до аптек, підконтрольних фірмі “Фармація Північ”. Загалом, як повідомили в поліції, протягом 2018 року Герасименко отримала “відкатів” на понад 700 тисяч гривень.

Як раніше повідомляло “Слідство.Інфо”, Національний інститут раку закупив медичне обладнання на 32 мільйони гривень у спорідненої фірми.