В ході слідства у справі щодо виведення грошей із ПриватБанку його колишніми власниками Національне антикорупційне бюро України відчуває постійний значний тиск. Як парламентарі, так і «адепти колись причетних до цієї банківської установи олігархів у різних структурах» намагаються загальмувати слідство — запевняє Артем Ситник.
Сьогодні Конституційний суд прийняв рішення щодо неконституційності призначення Ситника директором НАБУ.

Про це директор НАБУ заявив в інтерв’ю на «Радіо НВ».

«Ми постійно відчуваємо величезний тиск. Як у парламенті, так і від адептів олігархів, які були причетні до цієї банківської установи. Через своїх адептів у різних структурах вони постійно намагаються зробити так, щоб зупинити нас, — сказав Ситник. — Чи забрати в нас якісь повноваження, що вже відбувалось раніше. Або сьогодні (вчора, 27 серпня — Ред.) розглядалось подання про визнання неконституційним указу про моє призначення. Йдуть постійні спроби через різні механізми зупинити це».

Також Артем Ситник звернув увагу на проблеми із проведенням експертиз. «Є така закономірність: що потужніші фігуранти, то важче йдуть ці експертизи. На експертів постійно здійснюється тиск — як внутрішній, так і зовнішній», — заявив він у розмові.

Загалом же, за словами очільника НАБУ, справа ПриватБанку — найскладніша, з якою йому довелось мати справу в усій своїй практиці. «Вона охоплює період дуже великий. За цей час відбулось дуже багато фінансових операцій за кордоном, — пояснює він. — Ми постійно отримуємо інформацію за кордоном, тому що в цій справі виконано багато міжнародно-правових доручень. У фіналі ми, слідство, маємо довести, що ця орієнтовна сума збитків встановлюється експертним шляхом — і це прямий шлях до фінального документа, підозри. Ми робимо все, щоб напрацьований, зібраний матеріал було належним чином оцінено експертами. І щоб ми отримали висновок експерта. Який бомбардуватиметься з усіх боків — але без нього ми не зможемо передати справу до суду«.

Сьогодні також стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Про це із посиланням на свої джерела в суді повідомляють інформаційні агенції «Інтерфакс-Україна» та «Укрінформ».

Нагадаємо, 26 серпня наша агенція випустила фільм-розслідування «Зірвати банк». Журналісти «Слідства.Інфо» з власних джерел отримали таємний звіт щодо ПриватБанку детективної агенції Kroll. Відповідно до його даних, Ігор Коломойський та його бізнес-партнери незаконно вивели через фінансову установу 5,5 мільярда доларів. Виведення коштів реалізовувалося через кіпрську філію ПриватБанку. Національний банк, у свою чергу, «не бачив», як гроші залишали Україну — оскільки не вважав острівне відділення закордонним.

Для підтримки схеми циклічного перекредитування банк залучав кошти вкладників. А щоб якомога довше її приховувати, колишнє керівництво установи неодноразово фальсифікувало фінансову звітність — йдеться в оприлюднених Нацбанком результатах розслідування Kroll.

Директор НАБУ в ході вже згаданої розмови в ефірі «Радіо НВ» підтвердив, що у справі, яку розслідує бюро, згадуються сумнівні операції, про які йдеться у фільмі агенції.

Більше про справу ПриватБанку та дані зі звіту Kroll дізнайтесь, подивившись фільм «Зірвати банк» та прочитавши статтю «”Справа ПриватБанку”: виведені мільярди й активи по всьому світу».