Наприкінці липня українська Служба безпеки України розповіла про два десятки поліцейських-колаборантів із Херсонщини, які перейшли на бік окупантів. Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили більшість із них і виявили, що навіть інформації з їхніх соцмереж було б достатньо, щоб ніколи не взяти на роботу в українську поліцію.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Херсонські правоохоронці, які стали колаборантами, ще до війни мали антиукраїнські настрої».

Нещодавно у Службі безпеки України розповіли, що понад двадцятьом українським поліцейським, які вступили до створеного окупантами «главного управлєнія мвд» на Херсонщині, повідомили про підозру у державній зраді та колабораційній діяльності. В українській Службі безпеки опублікували список поліцейських-колаборантів, а журналісти «Слідства.Інфо» детальніше дослідили їхні біографії.

Загалом вдалося з’ясувати деталі про понад десяток українських правоохоронців-зрадників. Серед них про 40-річного уродженця Херсона Євгена Великосельського (на головному фото — ред.). Під одним з його фото у соцмережах хтось із користувачів залишив коментар «гопота херсонська».

Судячи із соцмереж, Великосельський негативно висловлювався про Революцію Гідності, українських військових та історичних постатей. Натомість він відкрито підтримував бійців «Беркуту» та проросійську партію. Крім того, як з’ясували журналісти, Великосельський є обвинуваченим у кримінальному провадженні щодо розбою. 

Також журналісти ідентифікували особу Вадима Чмельова родом з міста Олешки на Херсонщині. У соцмережах він підписаний на проросійські мілітаристські групи, а також у березні 2014-го поширював пропагандистське відео про бійців «Беркуту» під назвою «Русские своих не бросают».

Іще з одним поліцейським Максимом Трубаєвим, який, за даними СБУ, перейшов на бік ворога, «Слідству.Інфо» вдалося поспілкуватися телефоном. У коментарі журналістам він заперечив, що співпрацює з окупантами і заявив, що відмовився виїжджати з Херсона з особистих причин. Також, зі слів Трубаєва, він нині нібито працює підприємцем, а саме — торгує на ринку.

Ще один правоохоронець родом з Херсонщини Андрій Чуманов, якому СБУ приписує співпрацю з окупантами, є офіційно обвинуваченим у справі про перевищення службових повноважень. Йому загрожує від трьох до восьми років тюрми. Як свідчать соцмережі Андрія Чуманова, він полюбляє алкоголь і гучні вечірки. А його брат Олексій відкрито ностальгує в соцмережах за Радянським Союзом.

Детальніше про цих та інших поліцейських-зрадників можете дізнатися у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Херсонські правоохоронці, які стали колаборантами, ще до війни мали антиукраїнські настрої».