Офіс генерального прокурора відновив розслідування справи, яка стосується можливого ухилення від сплати податків при розмитненні двох позашляховиків Mercedes-Benz футбольного клубу «Динамо Київ». Справу закрили у 2018 році через нібито відсутність складу злочину. 

 Документ, який зобов’язує відновити розслідування, підписав 5 березня заступник Генерального прокурора Максим Якубовський. Журналісти «Слідства.Інфо» отримали від власних джерел офіційні документи, які це підтверджують.  

Йдеться про два позашляховика Mercedes-Benz ML-500 4-matik, які кілька років тому завезли на територію України. Ймовірно, одним з них користується народний депутат від «Опозиційної платформи — «За життя» Григорій Суркіс. 

«Службові особи митного поста «Західний» Київської митниці Державної фіскальної служби у співучасті з посадовими особами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди, навмисно неправомірно сприяли ТОВ «ФК Динамо Київ» в ухиленні від сплати митних платежів та податків до державного бюджету при митному оформленні транспортних засобів, що призвело до зниження митної вартості та відповідних митних платежів», – описується в документі. 

Справу розслідували із 2016 до 2018 року, але потім слідчий Генпрокуратури Ярослав Туровський вирішив закрити справу, оскільки вважав, що посадовці митниці та експерти науково-дослідного інституту не вчинили кримінальних злочинів.

Варто зазначити, що у 2017 році Печерський суд арештував ці два позашляховики після звернення прокурора. Але наступного року арешт був знятий

Тепер у Генпрокуратурі стверджують, що в цій справі не було проведено якісного розслідування. Зокрема, не було допитано першого віце-президента ФК «Динамо Київ» Віталія Сівкова та інших осіб, які ймовірно були причетні до ввезення та розмитнення позашляховиків.

Варто зазначити, що народний депутат від проросійської партії «ОПЗЖ» Григорій Суркіс вказує у своїй декларації, що орендує автомобіль такої ж моделі Mercedes-Benz ML-500 у футбольного клубу «Динамо Київ». Брат Григорія Суркіса, Ігор, є офіційним власником ФК «Динамо Київ».