Фігуранта журналістького розслідування «Слідства.Інфо» Семена Кривоноса призначили головою Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). Зауважимо, що під час підготовки нашого розслідування кілька років тому, в якому йшлося про про сумнівні факти в біографії Кривоноса, останній відмовився від посади директора Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Про нове призначення «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на Facebook-сторінці представника Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василя Мокана від 28 квітня.

«На сьогоднішньому засіданні Кабмін ухвалив низку кадрових рішень. На на посаду голови Державної інспекції архітектури та містобудування визначено Кривоноса Семена Юрійовича», — ідеться у повідомленні нардепа.

Зауважимо, що конкурс на голову ДІАМ, яка є правонаступником Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ), оголосили 17 березня. Він тривав упродовж квітня. В середині місяця відбулася фінальна співбесіда з трьома кандидатами на посаду голови ДІАМ, з-поміж яких із Семеном Кривоносом. А вже Кабінет Міністрів затвердив його кандидатуру.

Як ми розповідали раніше, у квітні 2016 року Кривонос переміг у конкурсі на посаду директора Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Проте відмовився від цієї посади під час підготовки розслідування журналістами «Слідства.Інфо».

У своєму розслідуванні кілька років тому ми виявили сумнівні факти в біографії Семена Кривоноса. Зокрема, як ми довідалися, при незначних доходах йому з дружиною вдалося стати власниками семи з половиною гектарів землі, будинку та квартири площею 80 квадратів під Києвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігурант розслідування «Слідства.Інфо» отримав вирок, однак скоро може вийти на волю

За підрахунками журналістів, на той час така квартира коштувала понад 3 мільйони гривень. Ми з’ясували, що він не вказав її у декларації. У коментарі «Слідству.Інфо» посадовець пояснював, що спершу йому цю квартиру нібито придбали батьки, а згодом він подарував її своїй матері. А власником згаданих гектарів землі, зі слів Кривоноса, він став ще до держслужби.

Водночас під час розслідування ми з’ясували, що новий голова ДІАМ був фігурантом кримінального провадження щодо отримання хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, разом зі сільським головою села у Обухівському районі вони вимагали від підприємця 120 тисяч доларів за виділення земельної ділянки. Водночас сам Кривонос у 2016 році запевняв, що йому не оголошували підозри у цій справі. Як ми довідалися, остання оприлюднена судова ухвала у цьому кримінальному провадженні датована лютим 2016 року.

Зауважимо, що раніше Семен Кривонос очолював відділ реєстрації речових прав на нерухоме майно при Мін’юсті, був першим заступником начальника Одеської митниці ДФС, а також очолював держпідприємство на Київщині «Племінний завод «Плосківський».

У своїй декларації за 2020 рік Кривонос вказав кілька земельних ділянок на Київщиі сукупною площею більше 2 гектарів, а також понад 19 гектарів землі на Полтавщині. Як ми довідалися, він є співвласником двох сільськогосподарських підприємств «Ольга» та «Колос» у Полтавській області. Останнє має у користуванні більше сотні земельних ділянок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київського поліцейського Білика спіймали на хабарі – він фігурував у розслідуванні «Слідства.Інфо»

На співбесіді на посаду голови ДІАМ Кривонос пояснював, що частину задекларованих ділянок успадкував від родичів, які є фермерами, а частину придбав.

Також Семен Кривонос задекларував дві квартири у Києві, будинок на майже 500 квадратів у Броварах та ще один будинок площею понад 263 квадрати на Дніпропетровщині.

Їздить Семен Кривонос на BMW X3 2016 року випуску, а його дружина — на Audi Q5 2012 року випуску. Подружжя у минулому році отримало понад 1,2 мільйона гривень доходу. Також Кривонос зберігав 44 тисячі доларів готівкою.