Національна поліція України оголосила про намір закупити 200 кросоверів за майже 98 мільйонів гривень у фірми “Спец-Ком-Сервіс”. За даними офіційного слідства, ця компанія користувалася послугами конвертаційного центру для ухилення від сплати податків.

Як довідалося “Слідство.Інфо” з порталу публічних закупівель Prozorro, повідомлення про намір укласти договір з цією фірмою правоохоронці оприлюднили 27 квітня.

Відповідно до умов тендеру, упродовж місяця після підписання договору “Спец-Ком-Сервіс” повинна поставити 200 кросоверів білого кольору з бензиновим двигуном екологічного класу не нижче Євро-5, випущених у цьому році. Замовник не вказав конкретної марки та моделі автомобіля. Відтак, вартість одного авто в середньому складає майже 490 тисяч гривень.

Зауважимо, що Національна поліція не проводила аукціону, скориставшись законом від 2016 року “про особливості здійснення закупівель”. Він дає право поліції, МВС та низці інших силових органів укладати договори за переговорною процедурою у період проведення операції об’єднаних сил, воєнного чи надзвичайного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нацполіція віддасть 16 мільйонів гривень фігуранту свого розслідування

Національна поліція раніше вже співпрацювала із цією фірмою. Упродовж 2017-2019 років вони уклали угод на понад 340 мільйонів гривень. Про це свідчать дані публічного модулю аналітики BiProzorro. Загалом же за майже три з половиною роки “Спец-Ком-Сервіс” за результатами публічних закупівель підписала договорів на понад один мільярд гривень.

Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, ця компанія є фігурантом кількох кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати податків.

Зокрема, в провадженні від 2016 року слідчі управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві з’ясували, що “Спец-Ком-Сервіс” у 2016-2018 роках, імовірно, укладала договори з фіктивними підприємствами для мінімізації податків. Про це ми дізналися з ухвали Деснянського районного суду Києві від грудня минулого року.

В іншому кримінальному провадженні, яке від літа 2017 року розслідувала ДФС на Полтавщині, йдеться про те, що фірма “Спец-Ком-Сервіс” у 2017-2019 роках нібито користувалася послугами конвертаційного центру для несплати податків та незаконної конвертації грошей в готівку. Про це свідчить ухвала Київського районного суду Полтави від травня минулого року. Утім, у жовтні Крюківський районний суд Кременчука закрив згадане провадження після скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, слідчі Державного бюро розслідувань у квітні минулого року відкрили кримінальне провадження щодо можливої контрабанди українських пістолетів “Форт-19С” до Іраку. За версією слідчих, до цієї історії можуть бути причетні посадовці науково-виробничого об’єднання “Форт”, яке входить до структури Міністерства внутрішніх справ і займається розробкою та виготовленням вогнепальної зброї.