Дружини окупантів у чатах активно обговорюють відправлення алкоголю своїм чоловікам на фронт в Україну. Про це стало відомо з листування у закритій групі російських військових з Абхазії, які зараз воюють в Україні.

Листування у цій закритій групі «ВКонтакті» протягом 9 місяців читали журналісти, йдеться у спільному відеоматеріалі «Слідства.Інфо» та «Наших грошей. Львів».

Закрита група «ВКонтакті», до якої журналісти долучилися на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, має два чати: чоловічий «Мальчишник» і жіночий «Между нами — девочками».

Це група 7-ї військової бази російської армії, яка дислокується у місті Гудаута самопроголошеної республіки Абхазія. База належить до 49-ї загальновійськової армії РФ, яку, за даними Генштабу, перекинули в Україну в березні 2022-го. Зокрема, ці окупанти нищили Херсонщину та Миколаївщину. Повідомлялося, що їхнє командування українські військові ліквідували у знаменитій Чорнобаївці.  

Якщо у чоловічому чаті окупанти, які вже перебували в Україні, відмовляли «колег» їхати на війну, то у жіночому — дружини військових РФ переймалися логістикою гумдопомоги.

Гуманітарну допомогу для загарбників 7-ої бази збирають місцеві волонтери. Щоправда, не всі військові нею задоволені.

«Неплохая гуманитарная помощь приходила: 5 пар носков, пачка сигарет, 4 доширака, рассыпухой конфеты. Ахах, на 40 человек», — пише російський окупант Дмітрій Бобровський. 

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

Найактивніша волонтерка цього підрозділу організувала збір грошей на рації для військових. Але з їхньою передачею на фронт виникли проблеми, адже дружини окупантів систематично відправляють алкоголь в окопи.

«Прекратите отправлять бухло на хохляндию! Мало, что всем чем ни попадя ребят захламляете! Так ещё и опять начали спаивать их! Мы сейчас не сможем ребятам даже рации нормально передать», — обурюється в чаті Євгєнія Денисова.

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

Надсилання алкоголю викликає бурхливу дискусію. Жінки вважають, що краще власноруч відправити чоловікам «чистый продукт от дяди Ашота», ніж ті візьмуть його у місцевих, які можуть їх отруїти.

«Все почему-то забыли, что они там не железные и психика не справляется... Только кто-то за той самой лентой и упивается, а кто-то выпил там, обнулился и пошёл дальше работать», — аргументує свою думку дописувачка Вікторія Громова.

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

Через намагання росіянок передати алкоголь своїм чоловікам для «дезінфекції», кожну посилку «з дому» у базі відкривають і перевіряють перед відправленням.

«И никто, там до эпилептических припадков не напивается. Потому что те же самые 5 литров, на 20-25 человек — это так, дезинфекция», — пише учасниця групи.

Попри постійні перевірки й заборону передавати алкоголь в окопи, дбайливі жінки знайшли вихід: переливати випивку для своїх чоловіків у пластикові пляшки з-під безалкогольних напоїв. 

Повний текст розслідування читайте на сайті наших партнерів «Наші гроші. Львів»: Дев’ять місяців війни в чатах російської військової бази