За 500 євро у телеграм-каналах ділки пропонують видати чоловіків, які хочуть незаконно залишити Україну, за водіїв-волонтерів.

Про те, як працює ця схема, «Слідство.Інфо» розповіло у своєму матеріалі про нелегальні вивезення українських чоловіків за кордон під час воєнного стану.

У телеграм-каналах журналісти знайшли пропозиції організувати виїзд чоловіків, яких «замаскують» під волонтерів.

Як працює афера, розповіла жінка, яка шукала у телеграм-каналах оголошення з метою викриття ділків. Чоловіка, який хоче виїхати з України, вносять у список водіїв-волонтерів, які, якщо вірити шахраям, мають право перетинати кордон. 

У першому кейсі послуги перевізника коштують 500 євро, але треба заплатити 4800 гривень авансу. За ці гроші чоловік стає другим водієм буса, отримує посвідчення волонтера і надає особисті дані для заповнення маршрутного листа. Не проблема, якщо в ухилянта немає водійських прав, — їх обіцяють зробити впродовж дня за додаткові 200 євро. Для авансу скидають картку Монобанку. 

Ще одна пропозиція з телеграму майже ідентична. Вартість така ж сама — 500 євро. Авансом просять 10% від вказаної суми, решту — за фактом перетину.

Зловмисники навіть дають контакти осіб, яких уже нібито вдалося перевезти і які можуть підтвердити безпечність такого перетину. Також дають номер картки. 

Нещодавно у Хмельницькому було викрито схему переправлення військовозобов’язаних громадян України під виглядом осіб, що супроводжують гуманітарні вантажі для потреб однієї з військових частин Хмельницького.

Як повідомили «Слідству.Інфо» у прес-службі ТУ ДБР у Хмельницькому, махінацію організував колишній правоохоронець. Саме завдяки зв’язкам в органах чоловікові вдалося залучити до участі інших військовослужбовців.

«Реалізація схеми через перевезення гуманітарної допомоги була можлива через військових», — пояснила речниця теруправління. 

Послуги незаконного перетину кордону коштували від двох тисяч доларів. Правоохоронці затримали організатора під час отримання частини суми — 600 доларів. Також під час обшуку одного з ймовірних співучасників було знайдено 140 тисяч гривень.