Наразі 1009 з 2623 українських дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування з Херсонської області перебувають на тимчасово окупованих територіях або в Криму.

Про це журналістам «Слідства.Інфо» повідомила директорка Служби у справах дітей Херсонської області Олена Міхєєва. 

За інформацією Служби у справах дітей у Херсонській області, нині на тимчасово окупованих територіях та у Криму перебувають 1009 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (на момент вторгнення Росії в Україну усього в області було зареєстровано 2623 дітей).

Цих дітей не встигли евакуювати на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Детальніше про те, хто мав би відповідати за безпеку статусних дітей, йдеться у матеріалі «Ми взагалі не знали, що буде такий напад»: хто відповідальний за залишених в окупації дітей-сиріт»

Серед тих, хто 24 лютого майже відразу опинився в окупації, — Олешківський дитячий будинок. Ним мали б опікуватися у місцевому Департаменті соціального розвитку, очільниця якого — Інна Іванова — обіймає цю посаду з вересня 2022-го, оскільки її попередниця перейшла на бік окупантів.

Інна Іванова зазначила, що нічого не знає про організацію евакуації, бо не працювала у департаменті на той момент.

«Не можу вам сказати, напевно, керівництво мало організовувати якісь шляхи, але ж ви знаєте, що офіційних коридорів у  Херсонській області не було», — зазначила Іванова.

У Херсон російські війська зайшли дещо пізніше — 1 березня 2022-го, однак евакуювати малюків місцевого Будинку дитини не вдалося. Їх за сприяння колаборантів росіяни вивезли в тимчасово окупований Крим. 

За словами  представників Служби в справах дітей Херсонської області, наразі на звільненому від росіян березі Херсонщини немає закладів інституційного догляду, тобто шкіл-інтернатів, реабілітаційних центрів та будинків дитини. Усі діти евакуйовані. Наразі на Правобережжі Херсонщини залишилося 259 дітей, які живуть із опікунами чи у дитбудинках сімейного типу. 

«Зараз у нас є план евакуації, якщо будуть якісь дії стосовно ЗАЕС. Це ми обговорюємо, а стосовно іншого, то в нас немає ніякого плану. Думаю, це краще запитати у міністерстві (у Міністерстві соціальної політики, — ред.)», — зазначила Олена Міхєєва, директорка Служби у справах дітей у Херсонській області.

За офіційною інформацією, на сьогодні РФ депортувала понад 19,5 тисяч дітей, з них вдалося повернути лише 385 осіб.

Читайте також: «Ми взагалі не знали, що буде такий напад»: хто відповідальний за залишених в окупації дітей-сиріт