Днями військовослужбовець Сергій «Філя» Філімонов повідомив про те, що тепер буде командувати окремим штурмовим батальйоном «Вовки Да Вінчі». Однак на  новоствореній сторінці 1 ОШБ «Да Вінчі» у Facebook йдеться, що незмінним комбатом підрозділу після смерті Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла є Юрій «Капуста» Капустяк. Пояснюємо, що сталося. 

Варто зазначити, що Окремий штурмовий батальйон «Вовки Да Вінчі» розділився. Про це 2 лютого повідомили на сторінці 67 окремої механізованої бригади. 

«Віднедавна наш підрозділ пережив структурні трансформації та пройшов етап оновлення/очищення. З лав батальйону «Да Вінчі» (1 ОШБ) та ДУК ПС (Добровольчий Український Корпус «Правий сектор», — ред.) вийшли особи, які ініціювали перегляд колективних пріоритетів, визначених ще за життя Дмитра. В структурі назви їхнього утворення також присутнє ім’я Да Вінчі, але «не все золото, що блищить», — йдеться у заяві бригади. 

ПОЗИЦІЯ БІЙЦІВ, ЯКІ ПЕРЕВЕЛИСЯ У 59-ТУ ОМБр  

У коментарі журналістам «Слідства.Інфо» керівниця медичної служби «УЛЬФ» батальйону «Вовки Да Вінчі» Аліна Михайлова пояснила, що батальйон розділився: частина бійців залишилися у складі окремого штурмового батальйону 67-ї бригади. Командиром цього підрозділу залишається Юрій Капустяк (Друг «Капуста»). Інші військовослужбовці тепер нестимуть службу у складі окремого штурмового батальйону «Вовки Да Вінчі» у складі 59-ї бригади під командуванням Сергія «Філі» Філімонова.

«Для нас нічого не змінилося. Були збори загальні та на них визначили, що з певних причин (які я не буду коментувати, бо це військові питання) кістяк добровольців 1-ї окремої штурмової роти, шість окремих взводів, ще дві роти, а також повний склад медичної служби «УЛЬФ» йдуть з 67-ї бригади і забирають із собою імʼя «Вовки Да Вінчі». Тобто ми переходимо з цим імʼям, з усією атрибутикою, з шевронами та доступом до сторінок у соцмережах у 59-ту бригаду. Це все не наші якісь вигадки. Це все за сприяння Валерія Федоровича Залужного. І це був його ж наказ про призначення Сергій Філімонова командиром батальйону», — повідомила Аліна Михайлова. 

Тобто, за словами Михайлової, імʼя «Вовки Да Вінчі» зберігає за собою частина підрозділу, яка перевелася у 59-ту бригаду. Тоді як батальйон, що залишається у складі 67-ї бригади за погодженням із командиром Юрієм Капустяком буде просто 1-им окремим штурмовим батальйоном (без додавання імені Дмитра Коцюбайла). 

ПОЗИЦІЯ 67-Ї ОМБр ДУК  

Натомість заступниця з МПЗ командира 67-ї ОМБр ДУК Дана Виноградова у коментарі журналістам «Слідства.Інфо» повідомила, що частина 1-го окремого штурмового батальйону їхньої бригади теж залишає за собою імʼя Героя України Дмитра Коцюбайла. 

«У складі 67-ї ОМБр ДУК продовжує нести службу, до речі, на одному із найгарячіших напрямків, 1-ий окремий механізований батальйон імені Дмитра Коцюбайла. «Вовки Да Вінчі» — це така досить неформальна назва і вона не зазначена в жодній документації ні в тому, ні в іншому підрозділі», — пояснила Дана Виноградова. 

Також у підрозділі зазначили, що не вбачають проблеми у тому, що імʼя Героя України носитимуть різні підрозділи. 

«Дмитро Коцюбайло — не просто Герой України, він легенда українського добровольчого руху. Один із наймолодших командирів у 2015 році. Він, власне, дійсно непересічна особистість був і залишається. Тому  не дивно, що його імʼям можуть називатися різні підрозділи», — зазначила Дана Виноградова. 

Читайте також: «Ми переважаємо росіян тільки в мотивації»: командир роти «Гонор» про бої на Купʼянському напрямку