26 травня 2014 року біля Добротвору, що на Львівщині, річка Західний Буг перетворилась на великий казан гарячої води. Температура була настільки високою, що риба у ній зварилася заживо. В результаті вийшла така собі «рибна юшка».

Ці фото та відео вже мертвої річкової фауни відзняли рибалки, які майже щодня рибалять на Західному Бузі.

1

Місцевий мешканець Ігор став свідком тих подій, пригадує: «Риба пливла перевернута без ознак життя. Коли  сунув руку воду, то вона  — кип’яток, горить. Це ж відповідно і риба вариться».

Загинула і риба на господарстві, яке займається її виведенням на Західному Бузі. Тут і амури, і коропи, і соми…

2_-1

Усе, над чим працював рибовод Василь Бандрівський, перекинулось черевом догори: 

«7 років ми працювали над тим, щоб створити маточне поголів’я осетрових на західній Україні і в один день все знищується», —бідкається чоловік.

Рибовод забив на сполох. Одразу повідомив усі відповідні служби: екологів, ветеринарів та правоохоронців.

«Коли ми  зробили замір температури то на понтоні було 40 градусів, на каналі було 41 градус і з того я зрозумів, що щось сталося безпосередньо на електростанції», — каже Василь Бандрівський. Разом з колегами він припустив: лихо принесла течія.

3

Сусідом їхнього господарства є Добротвірська теплоелектростанція, яка належить корпорації ДТЕК, олігарха Рината Ахметова. На цьому водосховищі розташований технічний канал електростанції, який, очевидно, течією і приніс окріп у водойму. 

4

Минає вже другій рік з часу екологічного лиха, а винних у «добротвірській катастрофі» досі не знайдено. Микола Маланич — начальник екоінспекції Львівщини підтведжує, скид гарячої води був. Втім, переконує, не мали вдосталь доказів, що це зробила саме Добротвірська ТЕС.

5

І, мабуть, підприємству олігарха давно вдалося б вийти сухим із води, якби не місцевий підприємець Роман Депа. Саме його господарство постраждало під час лиха:

«Хто би там не був власником, моя мета в тому, що ми повинні лишити щось своїм дітям і нащадкам. Таке поводження гіганта до навколишнього природного середовища є недопустимим», —переконаний підприємець. Це невеличне рибне господарство перейшло чоловіку від покійного батька. Для нього воно — чи не єдиний заробіток. Тож,  сума завданих збитків для його кишені чимала:

«Прямі збитки господарству — це майже 400 тисяч гривень», —підраховує чоловік.

6

А от збитки, завдані державі від такої рибної юшки, значно більші. Їх обчислюють мільйонами. Управління СБУ у Львівській області, яке сьогодні веде цю справу, деталей не повідомляє, посилаючись на таємницю слідства. Втім, ми розшукали документи, у яких вказано конкретні цифри від заподіяної шкоди, а також винуватців та причини екологічного лиха. Це – висновок Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз. У ньому чітко написано:

«Причиною масової загибелі риби в період з 24 — 26 травня 2014 року був скид води у теплообмінний канал №2 з перевищеними температурними показниками. Працівниками Добротвірської ТЕС було порушено технологічний процес , що і призвело до перегріву води, а відтак на виході температура зросла до показників 36 — 38 градусів за Цельсієм».  І найголовніше: «загальний розмір збитків від катастрофи – 67 мільйонів гривень.»

7

Головний екологічний інспектор Львівщини переконаний: підприємство Ахметова має відшкодувати ці кошти, щоб відновити річкову фауну: 

«Це не громадянин, який завдав збитків 60 — 70, а  може і 100 тис. грн, що потім не знаєш яким чином з нього їх стягнути. Це –  монстр, який має гроші», — констатує пан Маланич. 

А ось компанія олігарха своєї провини не визнає. У відповіді на наш інформаційний запит, керівництво ДТЕКу наполягає: висновки експертизи суперечать висновкам попередніх перевірок державних інспекцій та не можуть бути законною підставою для підтвердження порушення вимог природоохоронного законодавства. 

8_-1

Ба більше, тепер від підприємства Ахметова доводиться захищатися уже самим рибоводам. Роман Депа і його сім’я отримали позови до суду від ДТЕК, начебто, через незаконну діяльність їхнього рибного господарства.

13 жовтня у Кам’янка-Бузькому суді відбулось слухання  цивільної справи за позовом ПАТ ДТЕК «Західенерго» до Депи Романа Івановича про усунення перешкод в користуванні Добротвірським водосховищем.

Чи постане перед Фемідою сама корпорація Ахметова? Поки невідомо. Принаймні, попри всі погрози з боку влади, справи в олігарха йдуть доволі непогано.

/Марія Карпа, Юлія Шафранська для Слідства.Інфо