«Слідство.Інфо» продовжує досліджувати «плівки Вовка» і розкривати нові й нові подробиці того, що приховував кабінет голови одного з, мабуть, найвідоміших і найскандальніших судів України. Сьогоднішня історія — про те, як кілька людей у власних інтересах намагалися усунути «незручного» голову Ради суддів, аби «зручний» не ставив непотрібних питань щодо їхніх корупційних та сумнівних справ.

Треба його прибрати, бо він некрасиво стосовно Рябошапки виступив. 

Більше того, він взагалі проти Адміністрації (президента, — ред.) виступив! Я ж кажу, тому треба його прибирати. 

Це фрагмент розмови, яка відбулася у кабінеті голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка влітку 2019 року. «Прибрати» планували голову Ради суддів України (РСУ) Олега Ткачука. Напередодні він відкрито заявив про тиск з боку Адміністрації нового президента Володимира Зеленського. Зокрема, що на суддів тиснув заступник голови Адміністрації Руслан Рябошапка. 

Голова (2018-2019) РСУ Олег Ткачук. Джерело: РСУ

Формально голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк не мав жодних повноважень ані «прибирати» когось, ані втручатися в роботу Ради суддів України — вищого органу суддівського самоврядування, який мав би пильнувати незалежність суддів і частково контролювати чесність судів.

Однак, журналісти «Слідства.Інфо» зʼясували, що саме суддя Вовк разом із представниками команди Володимира Зеленського влаштували кулуарну змову, аби скинути з посади тодішнього голову РСУ і поставити туди «зручну» для себе людину. 

Ця змова не стала б відомою, якби не так звані «плівки Вовка» — таємні записи розмов із кабінету голови ОАСК Павла Вовка. На цих плівках Вовк і його співрозмовники з числа впливових політиків та правоохоронців обговорювали захоплення влади, тиск на суддів та інші злочини. Антикорупційні органи підозрюють Павла Вовка одразу в кількох злочинах, але нині він продовжує очолювати Окружний адмінсуд Києва. 

ПІДГОТОВКА ДО ЗМОВИ 

У травні 2019 року Володимир Зеленський тільки-но став президентом України. В той час головою Ради суддів був Олег Ткачук, він очолював цей орган понад рік. Як чути на плівках, у Павла Вовка були великі плани на час зміни влади. Зокрема, він планував скинути з посади Ткачука, який не влаштовував суддю ОАСК. 

Вовк: Коли владу будемо захоплювати?

Ймовірно, суддя Бутенко: Коли скажеш, то давай відмашку.

Вовк: Літо затягнеться, всі підуть у відпустки. Використай ситуацію зараз. Ось те, що там погоджено, то ти зайди, припустімо, цього тижня до товариша, сфотографуйтесь, зробіть ту статейку, і починаємо у вас термінове зібрання.

Співрозмовником судді Вовка, який «чекав на відмашку», ймовірно був суддя Вадим Бутенко. На той момент він обіймав посаду заступника голови Ради суддів України. Як чути на плівках, спершу Павло Вовк розглядав свого співрозмовника Бутенка як майбутнього керівника Ради суддів і навіть координував його зустріч з представниками нової влади. 

По обіді 19 червня 2019 року Вадим Бутенко приїхав до будівлі Адміністрації президента Зеленського.

«Алло, Вадику, привіт. А тобі на який під’їзд сказали прийти, на третій? Так, так, так. Він написав мені, щоб ти був на Лютеранській 27/29, знаєш? Там арка, і через неї заїжджають автомобілі», — пояснював тоді Бутенку суддя Вовк. 

Вадим Бутенко. Фото: Господарський суд Харківської області

Поки Вадим Бутенко перебував на зустрічі в Адміністрації президента Зеленського, суддя Вовк зі свого кабінету телефоном обговорював деталі цього візиту. І майбутні повʼязані із Бутенком плани.

Вовк: Дивіться, у нас трошки відбувся збій у координації, так? Тому що цю ідею (ймовірно, візит Бутенка до АП, — ред.) рухали ми вдвох, я й Андрій, ще є такий, Портнов. Але ми з ним не координували щодо того, що я хотів розширену зустріч, а він хотів, щоб «Вадіку» дали повноваження. Але я з ним просто не погодив. Я вважав, що Рябошапка сам відфільтрує це питання. Коротше, в результаті, що вийшло: Вадик зараз на зустрічі, Вадик там, на зустрічі, щоб якось зробити з цього картинку».

Показово, що зі слів судді Вовка, офіційну зустріч в Адміністрації президента України координував особисто він, а також високопосадовець часів Януковича, проросійський політик Андрій Портнов.  

Фото із зустрічі Вадима Бутенка та Руслана Рябошапки. Джерело: zib.com.ua

Картинку в Адміністрації президента — зроблено. Того ж дня ЗМІ опублікували новину, що заступник голови Ради суддів Вадим Бутенко відвідав Адміністрацію президента, де зустрівся із заступником голови АП Русланом Рябошапкою. Як заявили в пресслужбі Адміністрації, посадовці «обговорили напрями реалізації судової реформи». 

ПОШУК ПОТРІБНОГО КАНДИДАТА 

Спливає кілька днів по цій зустрічі. Аж ось тодішній голова Ради суддів України Олег Ткачук публічно заявляє про тиск з боку Адміністрації президента. За його словами, суддям надходили дзвінки з вимогою зірвати заплановане засідання Ради суддів.

«В мене була інформація про те, що це Рябошапка робив, — сказав Олег Ткачук в розмові із журналістом «Слідства.Інфо», — Вірніше, він із керівництвом судів спілкувався. І я про це говорив, і члени Ради суддів напередодні мені теж повідомляли, що (на них, — ред.) виходили». 

Руслан Рябошапка тоді заперечив, що тиснув на членів Ради.

«Олег Ткачук має відповісти за свої слова, в тому числі й у судовому порядку», — заявив він.

Журналісти «Слідства.Інфо» намагалися отримати коментар від Руслана Рябошапки щодо тиску на Раду суддів, зустріч з Вадимом Бутенком в Адміністрації президента та звʼязки з суддею Вовком та Андрієм Портновим. На момент публікації, Рябошапка прочитав повідомлення у месенджері, але не відповів. Редакція готова опублікувати його відповідь. 

Руслан Рябошапка та Володимир Зеленський. Фото: old.gp.gov.ua

Тим часом, влітку 2019-го у кабінеті голови Окружного адмінсуду Києва Вовка продовжували втілювати план зі звільнення голови Ради суддів Ткачука. І схоже, вже навіть визначилися із датою, коли це має відбутися.

Вовк: Богдан (ймовірно, ексголова Адміністрації президента, — ред.) має звідкись інформацію, що за тиждень ви робитимете засідання Ради і ви його (голову РСУ Ткачука, — ред.) приберете.

Співрозмовник: Пʼятого у нас засідання, це сьогодні призначили.

Вовк: Треба до цього готуватися, він сказав: «треба його прибрати, тому що він негарно стосовно Рябошапки виступив».

Співрозмовник: То він взагалі проти Адміністрації виступив, я ж кажу, тому треба прибрати.

Вовк: Тобто загальна позиція: його (голову РСУ Ткачука, – ред.) прибираємо! Вадіка (заступника голови РСУ Бутенка, – ред.) не ставимо! … Ми Вадика не тягнемо вже. Давайте так: Вадик — заступник. Давайте так: прибираємо його — раз. Потім шукаємо компромісну фігуру, обираємо цю компромісну фігуру — два. 

Тож «шкоди» було заподіяно. Як і планували «змовники», 5 липня Олег Ткачук склав повноваження голови Ради суддів України. Формально — через те, що зібрався балотуватися на посаду судді Конституційного суду. Однак, у розмові зі «Слідством.Інфо» він заявив, що не міг більше «боротися проти всіх»:

« Я побачив, що Рада (суддів, — ред.) була налаштована, щоб і політику самої Ради, й ідеологію самої Ради змінити, і змінити керівництво. Тому я вирішив, що не варто залишатись самому і боротися проти всіх. Це все одно нічого б не дало».

Журналісти звернулися до Вадима Бутенка по коментар. Бутенко заперечив вплив Павла Вовка, Андрія Портнова та представників Адміністрації президента на Раду, зокрема, на голосування за відставку тоді її голови Олега Ткачука.

«Який ці особи мають вплив на Раду суддів? Вони не мають жодного стосунку до РСУ, вони ніяким чином не можуть вплинути на суддів, які там у складі», — повідомив Бутенко журналістам.

ЗРУЧНИЙ ГОЛОВА РАДИ СУДДІВ?

Того ж дня, 5 липня, члени Ради суддів обрали нового голову — Богдана Моніча. Суддя Вадим Бутенко залишився на своїй посаді. Трохи більш ніж за тиждень після обрання Моніча новим головою, з розмов у кабінеті голови Окружного адмінсуду Києва стало зрозуміло, нащо це було судді Вовку та його колегам:

Вовк: Ти попроси, […] щоб Монічу передали меседж, що, бл*, питання Окружного суду взагалі нах*й не порушував.

Співрозмовник: Добре!

Вовк: Ніякого зовнішнього управління, ніяких перевірок і так далі.

Богдан Моніч продовжує очолювати Раду суддів України. Він публічно виступає на захист суддів Окружного адмінсуду Києва. Також він розкритикував законопроєкт президента Володимира Зеленського щодо ліквідації ОАСКу, заявивши, що для цього немає правових підстав. 

Богдан Моніч. Фото: 7aac.gov.ua

Але кульмінацією дій Ради суддів під головуванням Моніча стало фактичне блокування судової реформи. Зокрема, 13 вересня РСУ не змогла обрати від себе трьох членів Етичної ради, які мають контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя. Лише після офіційної заяви президента Зеленського, який вимагав «розблокувати» судову реформу, Рада суддів обрала своїх представників до Етичної ради. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Портнов, Богдан і суддя Вовк «ставили на коліна» Конституційний Суд

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКУ  

Вовк: … Інакше, ми тоді не розуміємо, нах*я ми взагалі, бл*, допомогли йому (Монічу, — ред.) обратися. Він же думає, що він там, бл*, великий, що він просто так обрався. Насправді ми ухвалили рішення заху*рити Ткачука. Розрахували, хто рейтинговий, розрахували, що, в принципі, якщо Бутенко неоднозначний, то можна «зіграти» у Моніча, «зіграли» у Моніча. Розумієш?

Співрозмовник: Тільки він цього не знає.

Вовк: Він це все знає, він це все знає. […] А за, за всім цим просто стояли, десь осторонь, і ми теж.