18 січня в Броварах на Київщині впав гелікоптер. На його борту було дев’ятеро людей, усі вони загинули. Серед загиблих — міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його перший заступник Євген Єнін. Наприкінці дня рятувальна операція завершилася і офіційно повідомили про 14 загиблих, з них — одна дитина. Поранено 25 осіб, серед яких 11 дітей.

Журналісти «Слідства.Інфо» зібрали свідчення очевидців, які мешкають поблизу місця авіатрощі.

«МЕТРІВ БИ 300 І ВПАЛО НА ДИТМАЙДАНЧИК, А ТАК У САМ САДОЧОК»

Гвинтокрил впав у густозаселеному районі Броварів. Майже з усіх боків тут висотна забудова. Двоповерховий дитячий садок, що постраждав найбільше — одна з найнижчих будівель у цьому кварталі. 

«Було чути щось таке «торох-торох». І таке враження, що воно прям над головою летить. Я підіймаюсь, а тут все палає. Це десь о 8:15 було», — каже місцева мешканка Ольга.

Дитячий садок у Броварах, де сталася авіатроща

Вона живе на 8-му поверсі. Вікна її будинку виходять на дитячий садочок, який і зачепив вертоліт.

«Господи, ну чого ж воно не впало у пісочницю. Там буквально на 300 метрів раніше дитячий майданчик. Але ж ні, воно впало якраз на садочок», — розповідає пані Ольга, виглядаючи зі свого балкона. 

Каже, першим після вибуху вона побачила маленького хлопчика, на якому горів одяг. 

Ольга мешканка Броварів

«Це так страшно. Дитинка біжить і горить. Хлопчик років п‘яти. А я кричу на весь балкон, щоб же ж почули, щоб почали рятувати, а що я можу зробити? Потім бачу вже, чоловік до нього якийсь підбіг, почав з нього одяг знімати. Господи, це ж такий шок дитині», — розповідає жителька сусіднього із садочком будинку Ольга. 

Уламок з вертольота, який упав на дитячий садочок

«Я почув як гахнуло, то бігом переодягнувся і побіг туди. Давай виносити звідти дітей. Десь близько 10 дітей було в підвалі. Потім вже як їх вивели, я пішов на іншу сторону садочку, там гвинт лежав від гвинтокрила. Прям у під’їзд влетів і два пілоти мертвих лежали», — каже сусід пані Ольги Валерій. 

Допомагати рятувати дітей збіглися чимало людей з будинків поруч. Так, за кілька хвилин після влучання до дитсадка прибіг і Василь із ще 10 хлопцями. Вони працюють на будівництві неподалік. Каже, бачив, як вертоліт різко змінив траєкторію і почав знижуватися.  

«Він з Київського шосе летів у сторону базару. Ну видно, що не військовий, а цивільний, такого червоного кольору він був. Він не зачепився, нічого, просто різко почав змінювати траєкторію польоту. Вниз полетів. Воно з обох боків будинки. Він спершу направо дав, а там теж дім. І він дах садочку зачепив», — розповідає Василь. 

Рятувальники на місці авіатрощі

«ТАМ ЖЕ Ж ДІТКИ ГОРЯТЬ, ДІТКИ»

За словами чоловіка, люди, які збіглися, допомагали вихователям виводити дітей з підвалу. До більш задимленої частини садочку, каже, пройти тоді було вже нереально. 

«Ми їх почали шукати, думали, що вони на поверхах у групах, а там нема. Почали шукати, а вони в підвалі. І вже звідти їх виносили. А чого вони в підвалі — не знаю. Може діти приходять і в підвальному приміщенні перевдягаються, бо це ж початок 9-ої був. Вони тільки прийшли. Я лише цих дітей бачив, бо далі там не можна було пройти, все в диму навколо», — каже Василь. 

Пожежа спалахнула такої сили, що, здавалося, вогонь охопить і будинки довкола, каже місцева мешканка Валентина. 

«Воно як бабахнуло і відразу ж загорілося. Так з нашого дому бігли батьки, які тільки перед цим завели дітей у садочок. Прям хто в чому був — один, бачила, так прямо в тапках біг. А я стою і верещу на всю хату. Чоловік мені каже: «Утихомирся», а я йому: «Так там же ж дітки горять, дітки». Така в мене істерика була. Напилася вже ліків різних», — каже Валентина.

Зараз територія довкола садочку та навколишніх будинків огороджена. Слідчі працюють і до багатоповерхівки, що постраждала, не пускають навіть її жителів, каже Валентина.   

На подвірʼї садочку видно уламки вертольота, бетонні конструкції самої будівлі та деякі тіла загиблих. Кілька десятків рятувальників продовжують розбирати зруйновану частину закладу. 

Пізніше пресслужба ДСНС повідомила про завершення пошуково-рятувальних робіт. Всього загинуло 14 осіб, з них — одна дитина, постраждало 25 осіб, з них — 11 дітей.

Читайте також: «Люди сиділи з закривавленими обличчями»: що розповідають вцілілі після влучання російської ракети у багатоповерхівку в Дніпрі