Вже півтора місяці колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний переховується від слідства. Правоохоронці підозрюють його у замовленні вбивства іншого впливового високопосадовця зі Служби безпеки України — начальника управління внутрішньої безпеки відомства Андрія Наумова. Сам Нескоромний називає справу проти нього зрежисованою та стверджує, що виїхав за межі України з міркувань безпеки. Він навіть анонсував викривальну пресконференцію в Бельгії щодо діяльності керівництва СБУ та країни, але в останній момент скасував захід.

Майже місяць тому «Слідству.Інфо» вдалося поспілкуватися з полковником-втікачем. Він відмовився від інтерв’ю телефоном або відеозв’язком, але погодився відповісти на питання журналістів електронною поштою. Кілька тижнів журналісти витратили на аутентифікацію Дмитра Нескоромного. Тепер, коли ми переконані, що нам відповідав саме він, то публікуємо це інтерв’ю.

ПРОСЛУШКА У ВОВКА 

Влітку минулого року «Слідство.Інфо» отримало сотні годин секретних розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Редакція кілька місяців опрацьовувала записи, які переважно стосувалися резонансних політичних процесів в країні.

Протягом зими-весни 2019 року кабінет Павла Вовка відвідувало чимало впливових політиків та державних службовців. Регулярно навідувався до голови суду і Дмитро Нескоромний, який тоді був заступником керівника управління СБУ в Києві та області. Він міг годинами засиджуватися в кабінеті і доволі вільно себе почував. З записів випливає, що чоловіки мали доволі дружні стосунки, часто обговорювали робочі питання і навіть разом проводили вільний час. Проте, Дмитро Нескоромний стверджує, що таким чином виконував «державні завдання» від керівництва країни.

«Ми (СБУ — ред.) завжди супроводжували резонансні справи в інтересах держави, а тоді державою був ПОП (Петро Олексійович Порошенко, — ред.). Мені ставилося завдання не допустити прийняття рішення судом щодо тарифів за позовом ЮВТ, а також питання «Привату» і інші», — так Нескоромний пояснив свої регулярні контакти з Павлом Вовком. Проте, в березні 2019 року Окружний адмінсуд Києва все ж виніс рішення на користь команди Юлії Тимошенко щодо ціни на газ та формування тарифів, яке політикиня активно використовувала під час президентської кампанії. А згодом цей суд також виніс і рішення у справі про «ПриватБанк» та визнав його націоналізацію незаконною.

Крім того, Дмитро Нескоромний стверджує, що в кабінеті голови ОАСК Павла Вовка була також встановлена «прослушка» від СБУ. Про це він, як високопосадовець служби, добре знав.  

«Це була оперативна розробка. Але не санкціонована. Операція служби. Основне завдання: контролювати суди, але не з метою викриття або кримінального переслідування, а щоб тримати в підвішеному стані, щоб схилити суддів до виконання завдань, які ставив ПОП (Петро Олексійович Порошенко, — ред.) і його оточення».

З записів розмов випливає, що саме Дмитро Нескоромний організовував на прохання Павла Вовка перевірку кабінетів на наявність прослуховуючих пристроїв. Адже голова суду небезпідставно вважав, що за ним можуть стежити. Полковник фактично підтвердив «Слідству.Інфо» цей факт, але зазначив, що «це був елемент оперативної комбінації».

«І якраз під час цієї перевірки ми встановили додаткове обладнання, щоб прослуховувати вже всі приміщення суду, які нас цікавлять. Це було завдання ПОП (Петро Олексійович Порошенко, — ред.), я не міг не послухатися».

«Слідство.Інфо» звернулося до Національного антикорупційного бюро України, яке розслідує діяльності голови ОАСК та його колег, щодо ролі Нескоромного у встановлення прослуховуючого обладнання в приміщеннях суду. Журналістам повідомили, що офіційно ані Дмитро Нескоромний, ані інші співробітники СБУ до спецоперації не залучалися.

Попри те, що Дмитро Нескоромний стверджує, що спілкувався з головою суду виключно за завданням керівництва, на записах є розмови, які можуть свідчити про комерційний інтерес Нескоромного та його колеги.  Кілька тижнів тому «Слідство.Інфо» опублікувало записи про те, як полковник разом з іншим співробітником СБУ лобіював інтереси великого українського банку в спорі, який саме розглядав ОАСК. Більше того, рішення, яке відстоювали двоє співробітників СБУ йшли врозріз з інтересами керівництва служби та близьких до п’ятого президента України осіб. Дмитро Нескоромний стверджує, що записи, які оприлюднила наша команда, є монтажем.

«Мені потрібно підняти свої робочі записи, щоб згадати окреслені мені завдання мого керівництва у цій справі. Це вкрай незначне питання — таких питань у мене тоді були десятки. Але можу точно сказати, що ті записи, які були оприлюднені, це монтаж».

ЛЮДИНА БОГДАНА І КОМПРОМАТ НА ЄРМАКА

Помітний кар’єрний злет Нескоромний отримав саме після перемоги Володимира Зеленського на виборах. Посаду заступника голови СБУ він посів у липні 2019 року — Нескоромного вважали людиною з орбіти ексголови Офісу президента Андрія Богдана.

За даними видання «Українська правда», Дмитро Нескоромний у вересні 2019 року передав Володимиру Зеленському так звані «плівки Єрмака». Записи розмов, де нібито брат нинішнього голови Офісу президента Андрія Єрмака проводить переговори про працевлаштування людей на певні посади в органах влади. 

«Я маю весь масив інформації по цій ситуації. Але я не був організатором проведення цих записів і їх оприлюднення. У мене немає особистого конфлікту з керівництвом країни. Більш того, я ніколи не працював проти керівництва країни. Це виходить за рамки мого розуміння честі офіцера», — прокоментував Нескоромний цю інформацію «Слідству.Інфо». У березні 2020 року полковника звільнили з посади. 

Редакція також спитала про те, чи зараз веде Нескоромний перемовини з владою та про реальні причини скасування пресконференції, під час якої він обіцяв дати викривальні свідчення проти керівництва СБУ та високопосадовців з Офісу президента. «Про те, що мене подали в міжнародний розшук, напередодні моєї пресконференції повідомила пресслужба СБУ. Юридична сторона мені поки невідома. Можу додати, що інформація про те, що Расюк (підозрюваний у справі про замовлення вбивства генерала СБУ Наумова, — ред.) дав свідчення — брехня Бутусова (головний редактор видання «Цензор.Нет», — ред.). Точніше, брехня, яку злили через Бутусова.

З розумінням того, що прямо в приміщення залу пресконференції я міг бути затриманий, так як напередодні з’явилося повідомлення про те, що мене подали в міжнародний розшук. І пресконференція все одно б не відбулася, і я б втратив би свободу і не зміг би ефективно боротися. На жаль, сьогодні служба в руках Наумова (начальник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, — ред.) перетворилася в службу безпеки самого Наумова і мені доводиться з цим рахуватися», — пояснив Нескоромний.

Також колишній високопосадовець заявив редакції, що в нього немає конфлікту з нинішнім головою СБУ Іваном Бакановим: «Є службова ієрархія, я виконував поставлені завдання. А Наумов (начальник управління внутрішньої безпеки відомства Андрій Наумов — ред.) хоче мене ліквідувати як людина, яка знає, що мені відомі його кримінальні зв’язки і методи його збагачення».

Наприкінці січня «Українська правда» оприлюднила аудіозаписи розмов Дмитра Нескоромного з його знайомим, де він хвалив президента Росії Владіміра Путіна та шкодував, що не встиг подивитися його останнє новорічне привітання.

«А ви коли дивитеся фільм про Штірліца, дійсно вірите в його щирість, коли він говорить «Хайль Гітлер»? За завданням керівництва країни я в останні роки вів переговори з дуже багатьма людьми, у тому числі і тими, хто вважається і є ворогом України. Ці розмови не починалися зі слів «Слава Україні!». Я думаю, зрозуміло чому».

Де саме перебуває Дмитро Нескоромний, він не повідомив. Як і про те, що планує робити у майбутньому — і з інформацією, якою володіє, і зі справою про замовне вбивство, де він фігурує як підозрюваний.