Серед скандальних видів заробітку на Рівненщині, окрім видобутку бурштину, віднедавна з’явився ще один – це участь у проплачених акціях протесту. Навіть попри те, що вони мають відверто сепаратистський характер та до їхнього фінансування може бути причетна Росія, бажаючих взяти участь в таких акціях виявилося чимало. Журналісти раніше за спецслужби з`ясували, як працює система вербовки для такої специфічної роботи і чим це може загрожувати Рівненщині – регіону в якому стихійні бунти місцевих мешканців давно стали звичним явищем.

2 травня. Рівне. Локальниими групами з пошуку роботи у соцмережах шириться повідомлення: «Масовка. Акція. 100 гривень за годину».

За вказаним у оголошенні номером відповідає чоловік, що назвався Олексієм.

– В 9:40 тобі потрібно буде з’явитися, це буде мітинг проводитися, акція, безумовно. Кожна година акції рахується по 100 гривень. Акція буде тривати 4 години, тому 400 гривень за цих 4 години. За одну лишню годину – 100 гривень. Дивися, акція буде на тему проводитися легалізації видобутку бурштину…

Організаторів акції співрозмовник не називає.

– Я тобі ніякої конкретики просто сказати не маю права, – каже Олексій. Виправдовуючи оплату учасникам мітингу, він пояснює свою позицію: Ну от демократія, демократія – це ж тоже абстрактне поняття. Демократія – це коли багаті можуть купити тіпа бідних, розумієш, їхню думку, думку бідних…

О 9:40 наступного дня під стінами Рівненської облдержадміністрації збираються мітингувальники, переважно студенти. Вистава розпочинається з появою очільника місцевої ланки організації УНСО – Ярослава Гранітного.

За вказаним у оголошенні номером відповідає чоловік, що назвався Олексієм.

– В 9:40 тобі потрібно буде з’явитися, це буде мітинг проводитися, акція, безумовно. Кожна година акції рахується по 100 гривень. Акція буде тривати 4 години, тому 400 гривень за цих 4 години. За одну лишню годину – 100 гривень. Дивися, акція буде на тему проводитися легалізації видобутку бурштину…

Організаторів акції співрозмовник не називає.

– Я тобі ніякої конкретики просто сказати не маю права, – каже Олексій. Виправдовуючи оплату учасникам мітингу, він пояснює свою позицію: Ну от демократія, демократія – це ж тоже абстрактне поняття. Демократія – це коли багаті можуть купити тіпа бідних, розумієш, їхню думку, думку бідних…

О 9:40 наступного дня під стінами Рівненської облдержадміністрації збираються мітингувальники, переважно студенти. Вистава розпочинається з появою очільника місцевої ланки організації УНСО – Ярослава Гранітного.

Ярослав Гранітний – активний учасник Революції Гідності, близький соратник загиблого під час затримання координатора «Правого сектору» у Західній Україні Сашка Білого – Олександра Музичка.

У 2000-му році Ярослав Гранітний поїхав на заробітки в Росію. Повернувшись у 2007-му, став прихильником правих – вступив до партії ВО «Свобода». Залишивши партію за кілька років потому, Гранітний пішов в УНСО. Після Революції Гідності та загибелі Олександра Музичка очолює рівненську організацію УНСО (Шухевича) та громадську організацію «Бойовий молот».

Один із патрульних, що охороняв порядок на мітингу – тимчасово виконуючий обов`язки командира батальйону Управління патрульної поліції міста Рівне Андрій Ліснічук – кіборг, який повернувшись з АТО, пішов служити в поліцію. Три роки тому на площі перед адміністрацією, де проходить мітинг, Ліснічук будував барикади фактично пліч-о-пліч із Гранітним.

– Однозначно здивований, що організатором виступав саме Гранітний, – каже Андрій Ліснічук, – той який будував тут разом зі мною цю барикаду, взимку 2013-2014 років. Тому що тітушки були одним з символів того, проти чого відбувався Майдан і відбувалися всі ті жертви, а зараз виходить, що він так само набрав тих самих тітушок, просто, скажем, не спортивних, а політичних тітушок.

– Закликаємо «Владо, не ховайся!», зрозуміли? – звертається до мітингарів Ярослав Гранітний.

«Владо, не ховайся!» – скандує у відповідь натовп. Гасла міняються, як рукавички – від легалізації бурштину до імпічменту президента та відставки замголови та його адміністрації.

В натовпі – троє молодиків із блокнотами. Один із них – Сергій Лалак. В його записнику – імена та цифри, фактично, чорна бухгалтерія акції. Нам вдалося знийти учасників списку в соцмережі. Питаємо, хто і скільки їм платив.

– Ви вчора були на мітингу під ОДА. Я не помиляюсь? – запитує журналіст у онлайн-переписці в мережі ВК.

– Ні. Не помиляєшся. А що? – каже користувач Сергій Дяк.

– Можете розповісти, як туди потрапили, чи заплатили в результаті?

– Через Сєрого Лалака. Він написав, що є роботка і 200 грн платить. Він скине на картку мені, бо мій друг. Ось мені і скинули сьогодні гроші. І все.

– То все-таки скинули, не обманули?

– Скинули, бо дають або на руки, або скидають, – каже співрозмовник.

«Бурштиновий майдан», «За бурштинову народну республіку», «Копачі бурштину заблокували ОДА»,  – так акцію висвітлюють проросійські медіа. Ніби учасники мітингу не студенти, а копачі, та без жодного натяку на проплаченість їх участі.

– Подібні сюжети можуть бути трансльовані за межі України і можуть сприяти тому, щоб показати, що Україна є «фейлед стейт», державою, що не відбулась, державою, що не контролює ситуації всередині своєї території, – пояснює директор Центру суспільних відносин, політичний експерт, кандидат політичних наук, автор книги про гібридну агресію Росії Євген Магда.

– Насправді у подібних масових акціях всередині воюючої країни, а Україна такою є, немає нічого дивного. Це, якщо хочете, класика жанру – дестабілізація ситуації в середині країни, яка і так переживає достатньо багато проблем і, відповідно, є некерованою, – каже експерт.

– Підходимо до Адміністрації, хлопці, ви берете плакати, все, що потрібно берете, я процесом керую і ми виконуємо, – каже чоловік, інструктючи хлопців студенстського віку. – Якщо приїдуть якісь чиновники і прочяя пі*дота ми їх в Адміністрацію не пускаєм. Понятно, всякіх піда** в піджаках, чи хто вони, на**й пішли отсюда, ви обкрадаєте громаду Рівненщини, пішли к є***і матері, зрозуміло? Говорим просто і по-народному, ми люди прості і як є, так і… Зрозуміли всі? Мусаров, що ми мусорам говорим? Що ми конторщикам говорим? Хлопці, йдем…

Відео цієї промови транслювали у Фейсбуці учасники зібрання під, знову ж таки, Рівненською ОДА вже 10 травня. Так розпочиналась нова акція, через тиждень після першої.

Спікер акції цього разу киянин Юрій Клейнос – людина, як зробила громадські протести своєю роботою. Він організовував акції проти забудови у Києві, очолював блокування НАБУ, захоплював приймальну Кабміну та зрештою підтримував Трампа.

І ось він у Рівному. Вимагає від влади легалізувати видобуток бурштину.

– У разі невиконання вимог, на наступних акціях, громада займе приміщення Рівненської ОДА та вирушить на Київ для особистої зустрічі з Президентом по вищевказаним питанням, – зачитує звернення, нібито представляючи якусь громаду, Юрій Клейнос, стоячи під адміністрацією.

Під час акції Юрія Клейноса затримала поліція. Через плакат із написом «Бурштин – надбання Рівненської народної республіки» вже за кілька годин його допитували в СБУ.

– С восьмого на девятое мая меня набрал Николай Дульский и попросил приехать в Ровно, город Ровно, и стать спикером на акции возле областной администрации, – розповідає Юрій Клейнос на відео з допиту, яке оприлюднило СБУ.

Микола Дульський, про якого йдеться, – відомий у вузьких колах лідер радикальної організації «Наждак». Крім Рівненських акцій, його пов’язають з так званим протестом від імені «болгар» на Одещині, а також акцією на Львівщині, учасники якої перекривали дорогу, називаючи себе поляками. З цими ж подіями пов`язують обстріл Польського консульства в Луцьку. Сам Дульський не бере участі в протестах і, ймовірно, переховується.

Як свідчить Клейнос, фінансували всі ці акції, нібито, представники минулої влади – утікачі:

– Захарченко, Саша Янукович, Клименко разводит, то есть, весь этот бомонд Азарова и так далее. А правда это, неправда – откуда я знаю? – каже Юрій Клейнос під час допиту.

Як і Юрій Клейнос, Ярослав Гранітний тепер знаходиться під арештом. Свідки стверджують, за організацію мітингу третього травня він отримав чотири тисячі доларів.

– Якби мені передавали гроші, я б не сидів з безкоштовним адвокатом, наданим державою, – каже Ярослав Гранітний на запитання про грошi.

Вже за кілька днів Гранітний міняє безкоштовного адвоката на адвоката з ВО «Свобода» Ярослава Кальку. Після цього рівненська «Свобода» заявила, що змусила адвоката через цей вчинок покинути лави партії.

– Тобто, ви запевняєте, що за цей мітинг нікому не платили? – питає журналіст.

– ( Гранітний заперечливо хитає головою).

– І ви за цей мітинг гроші не отримували?

– Я не отримував за нього гроші, – каже Ярослав Гранітний.

Миколу Дульського Ярослав Гранітний знає особисто – каже, познайомились під час Революції, бачились кілька разів.

– Стосунки не підтримуєте? – питає журналіст.

– Вконтакті ми там переписувались, щось декілька разів, але вже довгий час не переписувались, – каже Гранітний.

60 діб під арештом. Ярослава Гранітного забирають із суду під вартою.

– Вище голову, я тобою пишаюсь, вони тебе не стоять, всі разом взяті, – каже матір Любов Петрушина, поки її сина Ярослава ведуть у наручниках. – Піднімай вище голову. За чотири тисячі доларів сидіть, це смішно…

Як і Юрію Клейносу, Ярославу Гранітному інкримінують посягання на територіальну цілісність. Організація акції може обійтися унсовцю у десять років ув’язнення. Замовники і гаманці «бурштинової народної республіки» тим часом залишаються в тіні.

/Дмитро Бондар, “4 влада” для “Слідства.Інфо”