“Слідство.Інфо” вже три роки стежить за нелегальним бурштиновим бізнесом в Україні. З року в рік влада звітує про припинення  видобутку. Втім, попри усі обіцянки, гучні затримання та заяви, ситуація майже не змінюється. Що з нелегальним видобутком бурштину сьогодні?

Ніч. Чоловіки у формі та автівки обабіч дороги, яка веде до селища Клесів, що на Рівненщині. Праворуч і ліворуч – десятки мотопомп та сотні людей. Попри оголошений владою розгром бурштинової мафії.

Вдень з повітря наслідки цього видобутку мають ось такий вигляд. Це – Урочище «Азалія».

Ще донедавна працювати нелегальним старателям тут не дозволяли, а без дозволу це було надто ризиковано. Утім, замість порядку прийшли домовленості. Гідромеліоративні канали розчистили екскаваторами – аби забезпечити воду для роботи помп. На те, що роботи свіжі, вказують шматки грунту і плями від пального на воді. Вночі працюють активні старателі – з помпами, а вдень – збирачі залишків.

– І я трохи назбирала. Оцьо їжджу, що копаю. Ну а що робить, якщо получається, розповідає жінка, яку ми зустріли на дорозі неподалік клондайку.

Вона – жителька Клесова. Своє ім’я назвати відмовилась та попросила не показувати обличчя. На моторолері, у гумових чоботах та з сачком. Це звичний набір для місцевих. Жінка каже – гроші треба і на операції дітям, і на добудову будинку.

– Я копаю вже, може, три года, бовтаюсь, якщо не чотири. І на «Дев’ятом», і на «Гальбино» мили, і на «Кмечі» робили. Бо так получається, що тоже хату строю, на операції, десять операцій всім, ну тіпа всім разом. Мушу. Бо по-другому не виходить, якщо в мене получається копать, там тешуся, бовтаюся, щось набовтаю, хай я кажу, і на хліб є і на все. Тож чотири хлопця, дівчина. І ще учиться в Рівному, в РДГУ на менеджера. Таке, як получаєтся. Їм є і нам є, як кажуть, да й все,розповідає жінка.

Вистачає і на навчання, і на будівництво, і на життя. Так само, як вона, живе ледь не кожен місцевий.

– Воно з покон веков таке, колись робили, зара роблять і що зробиш… – каже жителька Клесова.

– Але ж довго не робили, а це знову почали? запитує журналіст.

– Ну да, то ж якесь є, якась мо договорьонность, я там знаю. Я в це не вникаю, в їх свої проблєми, – каже співрозмовниця.

Йдеться про околиці Клесова, адже це місце у всіх на виду – біля дороги, якою щодня проїжджають сотні автівок.

– Любий адекватний там, я не знаю, ти ж понімаєш, що він втічє і там до дороги ніхто такий, щоб десь там собі пойти без дозволу, то по-любому не піде, мені так здається. Якщо вже пішов до дороги, значить знає, що все добре, да і всьо, – каже житель Клесова, депутат Рівненської обласної ради Олександр Васильєв.

Колись він теж займався нелегальним видобутком. Згодом покинув. Олександр каже, що без згоди «на горі» так організовано вийти на поля з помпами копачі не змогли б.

– Чи чули ви, від місцевих там, ціни, скільки коштує квиток? – запитує журналіст.

– Ой не скажу вам за ціни, квиток точно був, а які там ціни по квиткам… Ну не скажу точно, по доларов 300, мабуть. Десь тако, – каже Олександр Васильєв.

 

Різні джерела називають цифри від 250 до 350 доларів США за право поставити помпу. Ще більше 1000 доларів, нібито, треба було заплатити за право брати воду з попередньо підготовлених каналів.

– Чув, що працювали, копали там канави, ну, це якби не дивно, канави можуть копати і, може, вони когось топлять, є такі моменти у нас тут – топить огороди людей. То періодично постійно копають, хтось замиває, а хтось викопує потім. Отаке. В любому випадку, якщо працювала техніка, то вона ж, це ж не комарик якийсь, якщо працювала, то видно, що працювала, – каже Олександр Васильєв.

Олександр каже менше, ніж знає. Адже одного разу йому в будинок вже прилітала граната. Зайва відвертість може нашкодити, тому зараз він не називає ані прізвищ, ані імен.

– Ну домовленості ідуть з самих верхів, там вони пішли – да й і всьо. На остальних там недовольних  ніхто там не зважає. Собі там єсть домовленості і вони работають, – каже Васильєв.

 

Та видається, що для правоохоронців сплеск активності нелегальних старателів не те, що не дивує, а навіть не виглядає сплеском.

– Масовості видобутку незаконного на даний час немає і протягом останніх часів не було, – каже керівник Сарненського відділу поліції Сергій Смаглюк.

– Тобто масового видобутку не було? – перепитує журналіст.

– Масового не було, – каже правоохоронець.

Сергій Смаглюк запевняє, буцімто те, що ми зняти на відео – поодинокий випадок.

– Масовий видобуток – це, як на мене, сто моторів, п’ятдесят моторів. Пам’ятаєте минулий рік? Це був масовий видобуток. Є поодинокі випадки. Я вам дав відповідь? Більше нічого не можу сказати, – каже Сергій Смаглюк.

– Запитання полягає в чому. Видобутку масового не було, а потім в певний момент… – каже журналіст.

– І на даний час немає його, – перебиває Сергій Смаглюк.

– Тиждень тому ми зафіксували, коли там кілька десятків моторів працювали. Вириті нові канали, працювала техніка… – продовжує журналіст.

 На даний час на території Сарненського району масового видобутку бурштину сирцю не-ма-є, – каже Смаглюк.

У порівнянні зі словами правоохоронця, свідчення місцевих мешканців виглядаються набагато переконливішими.

– Нє, раньше не давали якось людям бовтатся, то люди просто жалуются, бо тоже таке – люди ж хочуть заробить, – каже жителька Клесова.

– Якщо вже пішов до дороги, значить знає, що все добре, да і всьо, – каже Олександр Васильєв.

Тим часом, поки поліція намагається або принаймні робить вигляд намагань боротьби з видобутком, старателі без остраху та без зупину публікують нові і нові фото та відео доказів своєї діяльності. Ось для прикладу фотографії з урочища Гальбин.

У одній з місцевих груп нам навіть вдалося знайти оголошення про набір робочих на один з житомирських клондайків.

– Я по оголошенню дзвоню Вконтакті. Там ви писали, – запитуємо, подзвонивши за вказаним у оголошенні номером.

– А що? – каже співрозмовник.

 Ну, що треба робочі. Робочі в Олевськ.

 А да-да-да. Откуда ви?

 З Рівного.

Там працівників забезпечують знаряддями праці, платять 5-6 тисяч гривень на місяць або ж відсоток від улову. Нам трапився дбайливий роботодавець, готовий навіть забезпечити мінімальним соціальним пакетом.

– А єслі ти береш ще компанію якусь, там 4-5 человєк, то тоді я хату проставлю, ну і работайте. Собирай собі двіжуху, в мене расценкі там написані, там вже будем домовляться, 20 процентов бабла ілі зарплата. Як буде вам удобно. Хату я вам найду, уже, в принципі, єсть хата, там рядишком возлє “клондайка”, свєт є, отопленіє пічне, тепленька така, поняв, дров привезем туда, – каже співрозмовник.

Йдеться про роботу на клондайку поблизу села Обище. “Слідство.Інфо” розповідало про резонансний конфлікт тут, коли місцеві виганяли приїжджих, перекидаючи автомобілі. Тепер місцеві налагоджують нормальну роботу, аби працювати вдень і не ховаючись.

– На сьогодні работаєм счас по ночах. Будем говорить налажено там з мєнтами уже, можна буде по дню працювать, – каже роботодавець.

Він також каже, що можна приїхати і працювати навіть зі своєю помпою. З поліцією питання вирішить.

– Тоже, тоже, рішаєм, рішаєм. Єслі шо, з мусорами там це вже я буду фішки-мишки розставлять і свой процент какой-то малєнькій імєть за роботу. Ну, це ще трошки буде, може, через парочку дєньков ясно. Карочє, сказали десь до суботи буде ясно, і яку нам канаву там дадуть работать, поняв, мєнти. Шоб я вже був увєрєн, шоб я тебе не подписав – о, давай тих 40 процентов, да, допустім, і самі там своїх 60 забирайте. А приїдуть мєнти до вас – і в мене нічого не буде. Я хочу так, шоб увєрєно приїхали, работали і зарабатували. Шо я, шо ви. Це у ваших і моїх інтєрєсах, – каже співрозмовник.

Ми надіслали запит на інтерв’ю голові Національної поліції з проханням прокоментувати ситуацію з видобутком. Утім, Сергій Князєв проігнорував наше прохання. Натомість у відповідь із департаменту комунікації Нацполіції нам надійшов лист зі статистикою та загальними відомостями. І поки в керівних органах поліції працюють над відписками, нелегальні старателі різних категорій продовжують працювати над спустошенням українських надр.

 

 

– Ну й що. Миють, то миють, щоб не знімали. Да й отаке. Миють, то що? Вони собі миють, вже котра пора миють, що вони зроблять? Каждий хоче жить, – каже місцева жителька.

«Вони собі миють» – стає звичним явищем. Поліція, дивлячись на докази масового видобутку, завжди може сказати, що його просто немає. Або, що зупинити видобуток не змогли. Проблеми наче й не існує зовсім і видається, що хвилює вона хіба лиш журналістів.

 На даний час на території Сарненського району масового видобутку бурштину сирцю не-ма-є, – каже Сергій Смаглюк.

 

/ Дмитро Бондар, “4 влада” (Рівне) для “Слідства.Інфо”