Аналітична система YouControl додала новий блок для перевірки фізичних осіб — «Російські воєнні злочинці» (Russian War Criminals), який є спільним проєктом журналістів «Слідства.Інфо» та активістів Антикорупційного штабу.

Реєстр «Російські воєнні злочинці» був створений на початку повномасштабної війни, щоб збирати докази злочинів конкретних осіб під час військових дій для подальшого використання їх українськими та міжнародними правоохоронцями, зокрема в українських судах та Міжнародному кримінальному суді (Гаага, Нідерланди).

На інтерактивній онлайн-мапі Russian war Criminals зібрано вже понад 170 тисяч профілів військових армії РФ. У ньому розміщено ідентифікованих росіян, які наразі знаходяться у полоні, а також вбиті під час війни в Україні.

Частина профайлів містить світлини російських окупантів, а також посилання на журналістські матеріали, у яких розповідається про злочини окремого військового РФ. 

Журналісти та активісти ідентифікують російських солдатів за допомогою відкритих джерел: списків Центру оборонних стратегій та Головного управління розвідки, бази даних «Ищи своих», соцмереж та журналістських розслідувань. 

«Їх (військових РФ, ред.) ідентифіковано десь по фото, десь за датою народження чи смерті, підтягнуто з усіх джерел, яким можна довіряти. Наразі ми бачимо, що це — найповніша база і робота над нею продовжується», — зазначила керівниця агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець на пресконференції «Реєстр російських воєнних злочинців: як документувати злочини війни» у травні 2022 року, коли базу даних було оприлюднено.

Дані з реєстру «Російські воєнні злочинці» в системі YouControl знаходяться в модулі «Перевірка фізичних осіб» у лівому боковому меню «Медіа». У досьє можна побачити звання та приналежність до військової частини, а також статус воєнного злочинця (мертвий, у полоні, підозрюваний, ідентифікований тощо). 

Скрін з сайту YouControl

Наприклад, при перевірці підполковника поліцейського спецпідрозділу СОБР Росгвардії по Кемеровській області Дмитра Астахова, YouControl покаже два результати. Перший — ПІБ особи, коли ім’я та прізвище повністю збігається при перекладі з російської мови на українську, оскільки при пошуці в базі даних Russian War Criminals прізвище, ім’я та по-батькові особи потрібно вказувати тільки російською мовою. Другий — схоже ПІБ, коли немає впевненості в перекладі російського ПІБ та/або часткового збігу із ПІБ із запиту. 

Читайте також: Реєстр катів: журналісти та активісти створили найповнішу мапу російських воєнних злочинців