Журналісти оприлюднили уривки з неофіційного медіаплану Адміністрації Президента часів Петра Порошенка, які свідчать про замовлення проплачених матеріалів та використання послуг блогерів в інтересах експрезидента та його команди.

Про це йдеться у новому розслідуванні української англомовної газети Kyiv Post.

За словами джерела видання, документи знайшли в кабінеті колишнього голови відділу зв’язків департаменту інформаційної політики АП Володимира Горковенка. Утім, експосадовець сказав Kyiv Post, що не забував документів, і заперечив, що займався розміщенням джинси. 

Документи з адміністрації президента за 2015-2016 років

Уривки, які потрапили до журналістів, стосуються періоду 2015-2016 років. З них випливає, що деякі члени президентської команди могли замовляти засобам масової інформації матеріали, а також —  вказувати їм, яких політологів потрібно цитувати.  

Судячи з документів, гроші за розміщення джинси планували заплатити газеті “Аргументи і Факти” (aif.ua), Сільські вісті”, “Комсомольська правда” (Kp.ua), “Україна молода”, “Газета по-українськи” (gazeta.ua), “Коментарі”, “Факти і коментарі” (fakty.ua) та “Сегодня”. До прикладу, за даними журналістів, “Аргументи і Факти” мали отримати 2100 доларів за розміщення замовної статті. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Клуб книголюбів: Таємні домовленості українських політиків

В уривках також зазначено, що під час місцевих виборів 2015-го року семи радіостанціям мали заплатити готівкою 874 тисячі доларів за розміщення інформаційних повідомлень у випусках новин. У тому ж бюджеті на звичайну рекламу на цих радіостанціях передбачили лише 277 тисяч доларів, з яких понад 80 відсотків — теж готівкою.

Видання також пише, що Адміністрація Президента користувалася послугами рекламної агенції Postmen, яка розробила стратегію взаємодії з соціальними мережами. Відтак, Банкова користувалася послугами десятків блогерів, які підтримували Порошенка та атакували його критиків у соцмережах. За це вони могли отримувати до 1500 тисячі доларів зарплати на місяць.

Крім того, документи розкривають деталі інформаційної кампанії щодо призначення Віталія Ковальчука представником президента в Кабміні у 2016-му році. Зокрема, лояльні до Банкової політологи мали позитивно відгукуватися про нове призначення за заготовленими тезами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Свято подвійного прибутку

Нагадаємо, що восени цього року “Слідство.Інфо” випустило фільм-розслідування “Я — бот”. Це історія про те, як працюють українські ботоферми та хто з політиків користується їхніми послугами. Під час парламентської передвиборчої кампанії наш журналіст Василь Бідун влаштувався на роботу в офіс однієї  столичної ботоферми, яка пише проплачені коментарі в інтересах замовника. Там він познайомився із “ботозакуліссям” української політики.

У фільмі розповідається як працюють ботоферми, хто намагається створити викривлену реальність для українського виборця, вартість послуг інтернет-ботів та масштаби сірого ринку.