Кілька відкритих музичних сцен, фудкорти і крісла-мішки, фотозони і гіроскутери. Музичний хедлайнер заходу – американська співачка італійського походження Laura Pergolizzi (LP). Так міг би виглядати опис популярного в Києві музичного фестивалю Atlas Weekend, куди LP приїжджала цього літа. Американська зірка приїхала до Києва вдруге, але цього разу – на приватну вечірку.

Журналістам Слідства.Інфо вдалося потрапити на закритий захід кондитерської компанії Roshen, власником якої є президент України. Попри передвиборчі обіцянки, Петро Порошенко так і не продав корпорацію. Юристи президента стверджують, що він передав свій бізнес у “сліпий траст”, але жодних документів, які підтверджували б таку передачу та її умови, журналістам так і не надали, попри численні запити. Свято президентської компанії обійшлося у понад 300 тисяч доларів. Витрати на розваги корпорації є індикатором її заробітків, які Roshen воліє на афішувати. Слідство.Інфо також отримало документи, які свідчать, що прибутки кондитерської корпорації за роки президентства Порошенко подвоїлися.

АМЕРИКАНСЬКІ, ІТАЛІЙСЬКІ ТА УКРАЇНСЬКІ ЗІРКИ 

Закрита вечірка корпорації Roshen, на яку прийшло кілька тисяч співробітників компанії, відбулася у суботу, 15 вересня, у кінному клубі Equides. Він розташований у селі Лісники біля Києва. Імовірно, захід був присвячений дню народження Roshen – рівно рік тому “Українська правда” писала про вечірку на честь заснування корпорації.

Equides Club з одного боку оточує джерельне озеро, а з іншого – ліс. На території у 16 гектарів: величезні споруди, літні та зимові поля для змагань і тренувань любителів кінного спорту. Адміністратор клубу Анастасія каже, що у цей день тут гуляло 2000 працівників Roshen. “Ми здавали на цей захід поле, вартість оренди якого 10 тисяч доларів. На цьому полі тренуються і змагаються на конях. І люди вже окремо замовляють шатри, кейтерінг, сцену, музику. Своїм рестораном ми не могли обслужити таку кількість людей. Вони орендували два поля, на території були фудкорти, різні зони відпочинку, три сцени. Це було дуже масштабно!”, – розповіла Анастасія.

Вечірка Roshen відбулася у кінному клубі поблизу Києва.

 

Дехто приїхав на свято організовано – на лобовому склі шести автобусів видно табличку з написом “Roshen Music Fest”.  За автомобільною парковкою – шлагбаум, вхід стороннім заборонений, на руках у запрошених – чорні браслети з тим же написом “Roshen Music Fest”. І справді, корпоратив президентської корпорації нагадує музичний фестиваль. Початок о 16:30. Журналістам Слідства.Інфо вдалося потрапити на вечірку компанії, хоча вхід був суворо за списками.

На корпоративі компанії було близько 2000 запрошених.

Майже одразу за шлагбаумом починається зона відпочинку та розваг – аніматори, зручні крісла-мішки прямо на траві, прогулянки на гіроскутерах.

Працівники компанії відпочивають під час вечірки.

 

Організатори передбачили розваги на будь-який смак.

Люди  фотографуються на фоні яскравого корпоративного банеру, мають змогу випити та перекусити на фудкортах, з великими білими надувними кульками прогулюються поміж музичних  сцен.

Мапа локацій вечірки чомусь складена російською мовою.

Тут виступає італійський співак Mario Biondi та Вадим Неселовський, талановитий україно-американський композитор та піаніст.

Італійський співак Маріо Бйонді.

Під відкритим небом танцюють під пісні українського співака Monatik. На іншу сцену, під покрівлею, аніматори у футболках з написом “Я знаю все про Roshen” активно запрошують на виступ американської співачки італійського походження Laura Pergolizzi (LP). Її гурт  був одним із хедлайнерів цьогорічного Atlas Weekend. Завершив вечірку виступ українського поп та рок-гурту The Maneken.

Відвідувачі вечірки переміщуються між трьома сценами.

Слідство.Інфо звернулося до музичних агентів з питанням, скільки могло коштувати власникам Roshen запрошення виконавців. Найдорожчою зіркою виявилася американська співачка. Віталій, співробітник букінг-агентства BnMusic.ru повідомив, що виступ LP на вечірці під Києвом коштував 80 тисяч євро (близько 95 тисяч доларів).

Виступ американської співачки Laura Pergolizzi (LP) ведучий вечірки назвав головною подією Roshen Music Fest.

“Закритий захід коштує близько 25 тисяч євро на годину (близько 30 тисяч доларів) – те, що ви бачили”, – розповідає агент Monatik Дмитро.

Виступ українського співака Monatik.

Концертний директор гурту The Maneken Лєра каже, що гонорар артистів на такому корпоративі коштує  6 тисяч доларів плюс райдер. Виступ Вадима Неселовського залежно від тривалості і формату – 5-7 тисяч доларів. Менеджер Маріо Бйонді повідомила, що виступ співака коштує 35 тисяч євро (41 тисяча доларів) плюс райдер.

Загалом, за підрахунками Слідства.Інфо, музична частина Roshen Music Fest – виконавці плюс облаштування сцен – коштувала не менше 200 тисяч доларів.

Їжу, напої та обслуговування заходу забезпечувала кейтерингова компанія Figaro. У фірмі не називають вартість послуг для вечірки Roshen. Скільки коштувало харчування на корпоративі, можна оцінити лише приблизно. Декілька фірм, які надають такі послуги, називають порядок сум від 1000 до 1500 грн на особу. Тобто кейтеринг для Roshen Music Fest, за підрахунками журналістів, міг обійтися організаторам від 70 до 110 тисяч доларів.

Фудкорти між сценами

 

Отже, за підрахунками Слідства.Інфо закрита вечірка Roshen Music Fest обійшлася організаторам у понад 300 тисяч доларів.

 

КОРПОРАТИВ ЧИ ФЕСТИВАЛЬ?

У прес-службі компанії Roshen вартість вечірки під Києвом не називають, проте кажуть, що це був не корпоратив, а музичний фестиваль. На питання Слідства. Інфо, де можна було дізнатися про цей фестиваль, PR-менеджерка Надія Якубець відповіла: “Ми дійсно не анонсували захід у відкритих джерелах, оскільки не бачили в цьому необхідності. В кондитерській корпорації Roshen працює близько 5 тисяч співробітників, і ми вважаємо за необхідне займатись не лише зовнішніми соціальними проектами, а й внутрішніми, в тому числі — культурними заходами. Квитки надавались працівникам корпорації безкоштовно, оскільки це — один із внутрішніх соціальних проектів”.

Також Надія Якубець надіслала Слідству.Інфо рекламну брошуру з витратами на проекти компанії. З неї можна дізнатися, що протягом 2016-2018 років на внутрішні культурні проекти (фестивалі, корпоративні заходи, екскурсії тощо) компанія передбачила 23 мільйона гривень. Відповідно до підрахунків журналістів, вартість Roshen Music Fest  – це майже третина від культурного бюджету компанії на 2016-2018 роки.

 

ПРИБУТОК КОРПОРАЦІЇ ЗРОСТАЄ

Суспільна увага до корпорації Roshen обумовлена тим, що власником компанії є президент України Петро Порошенко. Перед виборами 2014 року Порошенко казав, що хотів би “піклуватися виключно про добробут країни”, тому і пообіцяв продати кондитерського гіганта у разі перемоги. Натомість за кілька місяців після отримання президентського крісла за допомогою юристів створив конструкцію з офшорних компаній. Ймовірно, для мінімізації податків при продажі компанії. Про це стало відомо з Панамських паперів, над якими, зокрема, працювало і Слідство.Інфо.

Президент переконує, що передав компанію Roshen у “сліпий траст” і не має жодного впливу на її керування. Документи та умови такої передачі не були надані на багаторазові звернення журналістів до президента та його юристів. Станом на сьогодні, згідно з офіційними реєстрами компаній, Петро Порошенко і досі залишається бенефіціарним власником Roshen.

Слідство.Інфо неодноразово зверталося до прес-служби кондитерської компанії з проханням надати фінансові показники корпорації президента. Такі запити були проігноровані. Окремі структурні підрозділи корпорації, зокрема, фабрики, які є акціонерними товариствами, публікують фінансову звітність, однак це не дає повну картину заробітків компанії.

Торік корпорація Roshen увійшла до ТОП-100 найбільших платників податків. Однак президентська корпорація не дозволила офіційному податковому виданню публікувати суму сплачених податків – у рядку напроти показників Roshen суцільні прочерки.

Слідство.Інфо з власних джерел отримало фінансові звіти дочірнього підприємства “Кондитерська корпорація Рошен”, яка об’єднує всі активи кондитерської компанії президента. Саме ця компанія, бенефіціаром якої є президент Порошенко, торік відмовилася публікувати інформацію про сплачені податки.

Відповідно до отриманих документів, у 2017 році чистий прибуток Roshen склав 2,3 мільярди гривень. Для порівняння – за результатами 2013 року цей показник становив 1 мільярд.

 

Наведені у фінансовій звітності показники журналісти підтвердили через одну з комерційних баз даних підприємств.

Отже, попри втрату російського ринку, за роки президентства свого власника корпорація Roshen у понад два рази збільшила свої прибутки. Не надто багато українських підприємств можуть похвалитися зростанням доходів у кризові часи. Як і закритими вечірками із запрошенням світових зірок.