Матеріал створено за партнерства з аналітичною системою YouControl

За 13 років існування публічного судового реєстру в Україні з відкритої системи зникло 1 690 496 судових рішень.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з даних аналітичної системи YouControl. Більшість зниклих документів це рішення кримінальних проваджень. 

Єдиний судовий реєстр в Україні існує з 2006 року. Це електронна база захисту, обліку та пошуку документів, у яку вносяться всі рішення судів від місцевого до Верховного. Виняток становлять лише рішення Конституційного Суду. 

Систему наповнюють працівники кожного суду та оператори реєстру. Уся електронна база перебуває під контролем Державної судової адміністрації України, яка здійснює організаційне та фінансове забезпечення органів судової влади. 

У судовий реєстр мають вноситися всі ухвали. Однак закон дозволяє не показувати зміст судового документу, якщо засідання відбулося в закритому режимі. Тоді в реєстрі відображається номер та дата документу, але сам текст не показується. А також відтерміновуються ті ухвали, у яких ідеться про обшуки чи розшукові дії. Вони мають з’явитися у реєстрі через рік з дати ухвалення рішення. Однак, як виявило “Слідство.Інфо”, такі ухвали не завжди з’являються в публічній базі реєстру після необхідного строку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Суддівська кров”: Член ВККС має трьох родичів-суддів та дружину-кандидатку на посаду судді

За даними системи YouControl, окрім рішень у кримінальних провадженнях, з реєстру зникли документи також господарських, адміністративних та цивільних процесів. Ідеться про ті рішення, які спочатку з’явилися у публічному доступі, а потім їх приховали. Статистика зникнення судових рішень показує, що частіше їх видаляти почали з 2015 року. 

Як уже повідомляло “Слідство.Інфо”, лише за минулий рік таких зниклих документів виявлено більше 200 тисяч. Серед лідерів з видалення документів — як показала система — місто Київ, з відкритого реєстру зникло майже 50 тисяч документів, ухвалених столичними судами. Чимало судових рішень минулоріч вилучили також у Дніпропетровській області — близько 20 тисяч та на Одещині — майже 18 тисяч. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Особливо цінні: Як співробітники СБУ отримали землю під Києвом