Вища рада правосуддя дозволила відсторонити від роботи суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського. До цього суддя вніс понад 1 млн грн застави, щоб не сидіти в СІЗО. Суддю підозрюють у хабарництві та причетності до корупційної схеми, яка дозволяла чоловікам уникати мобілізації.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

23 січня 2023 року Вища рада правосуддя одноголосно дозволила відсторонити суддю Боярського від роботи до 9 березня 2024 року. Далі у суді розглядатимуть клопотання про відсторонення судді від посади. 

Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Микола Карась пояснював необхідність відсторонення Боярського тим, що він досі працює в суді та розглядає справи, оскільки вийшов з СІЗО під заставку. 

«Перебування на посаді судді Боярського буде перешкоджати кримінальному провадженню і ним (Боярським, — ред.) будуть вживатися відповідні заходи спрямовані на те, щоб уникнути кримінальної відповідальності не тільки за інкримінованими йому статтями, а й за інші можливими злочинами», каже Микола Карась.

Окремо Карась виділив те, що Боярський міг 11 разів втручатись в авторозподіл справ між суддями та підробляв для цього документи. Зараз САП має труднощі з отриманням необхідних документів від суду, щоб довести це. 

Суддя Олександр Боярський / фото 368.media

Нагадаємо, що правоохоронці вважають, що Боярський причетний до масштабної корупційної схеми, яка дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України. Ця схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон. 

Протягом 2022-2023 року кількість таких справ виросла серед усіх судів України, але тільки в Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області їх розглядали найбільше. Правоохоронці кажуть про понад 1000 рішень. 

16 січня, Вищий антикорупційний суд обрав судді Олександру Боярському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести 1 059 800 грн застави. Суддя перерахував на рахунок суду ці гроші в той же день, коли ВАКС ухвали рішення. 

Також детективи ДБР вже викривали колишнього голову Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександра Боярського на спробі шахрайства, наразі справа ще не завершена — остання ухвала датована травнем 2023 року. В кінці 2021 року Вища рада правосуддя навіть відсторонила Боярського від суддівства, але уже через два місяці він повернувся на посаду. У жовтні 2023 року на посаді голови суду його замінив Валентин Заверюха, а Боярський перейшов на посаду судді.

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що родичі судді Боярського придбали в 2023 році майна на понад пів мільйона доларів. Зокрема, Ганні Боярській подарували 5 квартир у ЖК «Aqua Marine», які можуть коштувати щонайменше 225 тис. дол. А Володимир Боярський купив три земельні ділянки вартість яких складає майже 10 млн грн (близько 264 тис. дол.). Також він став власником двох квартир в Одесі загальна площа яких складає 106,2 квадратних метри. Суддя Боярський відмовився коментувати нову нерухомість. 

Читайте також: Сім’я судді Боярського, якого підозрюють у хабарництві, у 2023 році придбала майна на понад пів мільйона доларів