Журналісти ідентифікували близько десяти російських військових 856-го самохідного артилерійського полку з Брянської області РФ, ймовірно причетних до звірств і катувань на Харківщині, зокрема у місті Ізюм. Серед них, як виявилося, є й мешканець окупованого Криму.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

Спільно з колегами з харківського видання Gwara Media «Слідство.Інфо» отримало і проаналізувало список окупантів 856-го самохідного артилерійського полку з Брянської області, що на кордоні з Україною.

Цей список журналістам передали в Ізюмі після звільнення тимчасово окупованих територій Харківщини українськими збройними силами. Досі українська влада і правоохоронці офіційно не називали конкретні підрозділи й імена військових, які можуть бути відповідальними за звірства у Харківській області і, зокрема, в Ізюмі, де знайшли місце масового поховання. Тому згаданий список може бути чи не першою зачіпкою в питанні встановлення конкретних воєнних злочинців.

У перший місяць повномасштабного вторгнення списки військових брянського артилерійського полку опублікувало Головне управління розвідки Міноборони, вказуючи, що вони вчиняють воєнні злочини проти українського народу. Втім, отриманий журналістами список в Ізюмі дає більш конкретну прив’язку до місця, де саме в Україні перебував цей підрозділ.

Найвище звання серед ідентифікованих окупантів артилерійського полку має 36-річний майор Максім Шликов. За посадою — командир дивізіону. Вихідець із республіки Татарстан Шликов близько п’ятнадцяти років тому закінчив казанське артилерійське училище і почав кар’єру військового. В мережі журналісти знайшли старі фото окупанта з родиною у військовій формі та на артилерійській установці.

Також за допомогою списку журналісти встановили двох капітанів брянського артилерійського полку. Перший — це 33-річний Гєоргій Сафієв, командир артилерійської батареї. Судячи із соцмереж Сафієва, він родом із міста Єкатєрінбург. На фотографіях він часто позував у військовій формі, а також на броньованій техніці.

Другий російський капітан, — це Тагір Гаджикурбанов, заступник командира дивізіону. Йому 31 рік. В мережі вдалося знайти декілька його фото, зокрема, у військовій формі.

Також журналістам вдалося встановити особу 31-річного старшого лейтенанта Рустама Мухамбетова, який керує самохідно-артилерійським взводом.

Він родом із Саратовської області РФ, що межує з Казахстаном. Закінчив хіміко-технологічний університет і воєнний інститут біологічної та хімічної безпеки. Після цього пішов на військову службу. Примітно, що батько окупанта активно поширює російську пропаганду у себе в соцмережах. Нещодавно він навіть відкрив для себе «еталонний» російський фейк, який встиг стати інтернет-мемом, — історію про «распятого мальчіка».

Також увагу журналістів привернуло фото, на якому позує бабця Мухамбетова, з українським прапором та жовто-блакитними грамотами на стіні. А червоні вбрання жінок у кадрі віддалено нагадують українські вишиванки. Виявляється, у сусідньому з Російською Федерацією Казахстані існує український хор під назвою «Барвінок». Близько десяти років тому бабця російського окупанта виступала разом із цим хором.

Бабця Мухамбетова виступала разом з українським хором «Барвінок», який існує в Казахстані

Ще один окупант брянського артилерійського полку, який фігурує у знайденому в Ізюмі списку, — 27-річний лейтенант Міхаїл Дронякін. Він родом із міста Карачев Брянської області. У 2016-му Дронякін закінчив брянський інженерно-технологічний університет і пішов служити. 

Також у соцмережах журналісти знайшли фото з весілля окупанта, яке він відгуляв за рік до повномасштабного вторгнення. Примітно, що мати Міхаїла Дронякіна у соцмережах активно стежить за спільнотами, які пропонують «жилье в Криму».

Як виявилося, у складі брянського артилерійського полку засвітився й вихідець із Криму Микола Панфілюк. У званні сержанта 27-річний Панфілюк керує бойовою машиною. Журналісти з’ясували, що зрадник родом із селища Розкішне Джанкойського району. Схоже, що напередодні окупації півострова Микола Панфілюк навчався у лісотехнічному коледжі на Заході України. А після окупації він повернувся до Криму.

Попри те, що кримчанин не соромився носити футболку із символікою російської армії, він не забував вітати у соцмережах своїх знайомих із коледжу українською мовою. Примітно, що батько окупанта у соцмережах активно поширює антиукраїнські дописи.

Ще один сержант брянського артилерійського полку — 29-річний Алєксандр Азаренко. Він обіймає посаду командира бойової машини. Азаренко — вихідець із Брянської області. Після закінчення школи і служби в армії Азаренко якийсь час працював охоронцем, а повернувся на службу.

Попри те, що Азаренко намагався заховатися у соцмережах під псевдонімом «Саша Докторов», журналістам все одно вдалося його знайти. У друзях Азаренка вдалося знайти більшість із окупантів, про яких ідеться у цьому розслідуванні. Місяць тому дружина Азаренка опублікувала спільні фото з окупантом. Тож, схоже, що йому пощастило, адже принаймні на момент українського контрнаступу на Харківщині його могло не бути в Україні.

В отриманому в Ізюмі списку журналістам вдалося ідентифікувати сержанта і командира бойової машини Нікіту Пілюкшина, якому 26 років. Схоже, що Нікіта зараз не в Україні. Нещодавно у нього народився син і кілька днів тому він публікував фото із пологового будинку.